Miejsce 1: Frrrozen Haute Chocolate
Ten znakomity deser możemy zamówić w nowojorskiej restauracji Serendipity 3. Deser zawiera w sobie zmrożoną mieszankę czternastu gorących odmian kakao. Są to najdroższe rodzaje kakao z rejonów Afryki i Ameryki Południowej. Ponadto w składzie tego deseru możemy znaleźć mleko, bitą śmietanę oraz najdroższe trufle świata La Madeline Au Truffle (cena za 450 g wynosi 12 000 zł).
Wisienką na trocie (choć w tym przypadku — posypką na lodach) będzie pięć gramów jadalnego złota. Nie zdziwmy się, gdy ten drogi smakołyk zostanie zaserwowany w kryształowym kielichu Baccarat Harcourt, udekorowanym 24-karatowym zlotem oraz bransoletą wykonaną z 18-karatowego złota i wysadzaną diamentami. Do tak wyjątkowego przysmaku należy używać jedynie złotej łyżki. Cena takiego deseru to koszt 25 000$ czyli około 78 000 zł.
Restauracja w Nowym Jorku przewidziała „drobne” upominki dla wyrównania strat wynikających z zamówienia. Po zjedzeniu deseru, bransoleta oraz łyżeczka przechodzą na własność konsumenta.
Zdjęcie: Fotolia
Miejsce 2: The Fortress Aquamarine
Srebrnego medalistę wśród deserów otrzymamy w restauracji Wine3, która należy do kurortu The Fortess z Galle na Sri Lance. Za tą przyjemność zapłacimy jedynie 14 500$ (31 350 zł). Gwiazdą deseru jest osadzona na płatku czekolady 80-karatowa akwamaryna, która jest elementem przedstawiającym cejloński sposób łowienia ryb.
Bazę słodkości stanowi wieża z lodów owocowych aromatyzowanych likierem Baileys, zabaione z nutą szampana i kompot z granatów i mango. To dzieło jada się specjalnie zaprojektowanymi kryształowymi sztućcami. W formie rekompensaty, klient może zabrać akwamarynę do domu. Niestety, abyśmy otrzymali deser należy go wcześniej zamówić.
Miejsce 3: The Sultan’s Golden Cake
Ostatnie miejsce na podium, zajmuje Złote ciasto Sułtana, którego cena wynosi 1000$ (2 160 zł) za 72 godziny przygotowań. Ten królewski deser oferowany jest przez Hotel Ciragan Palace Kempinski w Istambule. Do wypieku ciasta wybiera się tylko produkty wysokiej jakości m.in. mąkę z Francji, karmelizowane czarne trufle oraz laski wanilii z Tahiti.
W jego skład wchodzą wyselekcjonowane owoce fig, moreli, gruszek, pigw moczonych w jamajskim rumie przez okres 2 lat, a wierzch ciasta dekorują czarne trufle oblane karmelem i oprószone płatkami złota. Środek deseru nadziany jest moczonymi w rumie owocami. Natomiast całe ciasto „oblane” jest płatkami 24-karatowego złota. Ciasto podawane jest na wytłaczanej srebrnej paterze.
Miejsce 4: The Grand Opulence Sundae
1000$ zapłacimy również za rekordzistę Guinnessa, który podawany jest w nowojorskiej restauracji Serendipity. Ten wykwintny pucharek składa się z pięciu gałek lodów waniliowych, aromatyzowanych wanilią z Madagaskaru i otulony jest płatkami 23–karatowego złota. Całość przykrywa polewa przygotowana z najdroższej czekolady świata – Amadei Porcelana oraz pokruszona rzadką w swojej odmianie czekoladą Chuao, którą wytwarza się z ziaren kakaowca uprawianego na wenezuelskim wybrzeżu Morza Karaibskiego.
Do dekoracji złotej porcji lodów wykorzystuje się kandyzowane owoce z Paryża, złote draże, trufle oraz marcepanowe wisienki. Największą uwagę skupia niewielka miseczka z kawiorem Grand Passion umieszczana na czubku „góry lodowej”. Deser otrzymamy w kryształowym pucharze z dwiema łyżeczkami, które wykonane są złota i z masy perłowej.
Miejsce 5: The Madeleine Truffle
Trufla Magdaleny jest dziełem firmy Knipschildt Chocolatier z Norwalk. Jedna trufla to koszt 200$ (około 432 zł), a za funt (0,45 kg) zapłacimy 6 000$ (12 960 zł). 70 % najdelikatniejszej masy stanowi czekolada Valrhona połączona ze śmietanką i laskami wanilii uprzednio nasączonymi czystym olejem truflowym. Następnie czekoladka Périgord skąpana jest w kremie ganache a całość dopiero zanurzana w samej czekoladzie i oprószona kakao. Trufla Périgord wykonywana jest na zamówienie, do którego dołączony jest liścik od samego twórcy Fritza Knipschildta.
Miejsce 6: The Dome’s Truffle Ice
Lodowa Kopuła Truflowa jest naszym ostatnim najdroższym deserem świata. Podawana jest w lokalu Mezzaluna (sześć gwiazdek Michelin) w Bangkoku za cenę 200$ (430 zł). W jej skład wchodzą czarne trufle z regionu Périgord. Masy truflowe przeplatają się z warstwami galaretki i udekorowane są czekoladą Manjaree połączoną z kompotem jagodowym i polane koniakiem Moyet Tres Vieille Champagne No. 7.
Podsumowując. Czy gdyby było Was na to stać, skosztowalibyście któregoś z powyższych deserów?
Ten znakomity deser możemy zamówić w nowojorskiej restauracji Serendipity 3. Deser zawiera w sobie zmrożoną mieszankę czternastu gorących odmian kakao. Są to najdroższe rodzaje kakao z rejonów Afryki i Ameryki Południowej. Ponadto w składzie tego deseru możemy znaleźć mleko, bitą śmietanę oraz najdroższe trufle świata La Madeline Au Truffle (cena za 450 g wynosi 12 000 zł).
Wisienką na trocie (choć w tym przypadku — posypką na lodach) będzie pięć gramów jadalnego złota. Nie zdziwmy się, gdy ten drogi smakołyk zostanie zaserwowany w kryształowym kielichu Baccarat Harcourt, udekorowanym 24-karatowym zlotem oraz bransoletą wykonaną z 18-karatowego złota i wysadzaną diamentami. Do tak wyjątkowego przysmaku należy używać jedynie złotej łyżki. Cena takiego deseru to koszt 25 000$ czyli około 78 000 zł.
Restauracja w Nowym Jorku przewidziała „drobne” upominki dla wyrównania strat wynikających z zamówienia. Po zjedzeniu deseru, bransoleta oraz łyżeczka przechodzą na własność konsumenta.
Zdjęcie: Fotolia
Miejsce 2: The Fortress Aquamarine
Srebrnego medalistę wśród deserów otrzymamy w restauracji Wine3, która należy do kurortu The Fortess z Galle na Sri Lance. Za tą przyjemność zapłacimy jedynie 14 500$ (31 350 zł). Gwiazdą deseru jest osadzona na płatku czekolady 80-karatowa akwamaryna, która jest elementem przedstawiającym cejloński sposób łowienia ryb.
Bazę słodkości stanowi wieża z lodów owocowych aromatyzowanych likierem Baileys, zabaione z nutą szampana i kompot z granatów i mango. To dzieło jada się specjalnie zaprojektowanymi kryształowymi sztućcami. W formie rekompensaty, klient może zabrać akwamarynę do domu. Niestety, abyśmy otrzymali deser należy go wcześniej zamówić.
Miejsce 3: The Sultan’s Golden Cake
Ostatnie miejsce na podium, zajmuje Złote ciasto Sułtana, którego cena wynosi 1000$ (2 160 zł) za 72 godziny przygotowań. Ten królewski deser oferowany jest przez Hotel Ciragan Palace Kempinski w Istambule. Do wypieku ciasta wybiera się tylko produkty wysokiej jakości m.in. mąkę z Francji, karmelizowane czarne trufle oraz laski wanilii z Tahiti.
W jego skład wchodzą wyselekcjonowane owoce fig, moreli, gruszek, pigw moczonych w jamajskim rumie przez okres 2 lat, a wierzch ciasta dekorują czarne trufle oblane karmelem i oprószone płatkami złota. Środek deseru nadziany jest moczonymi w rumie owocami. Natomiast całe ciasto „oblane” jest płatkami 24-karatowego złota. Ciasto podawane jest na wytłaczanej srebrnej paterze.
Miejsce 4: The Grand Opulence Sundae
1000$ zapłacimy również za rekordzistę Guinnessa, który podawany jest w nowojorskiej restauracji Serendipity. Ten wykwintny pucharek składa się z pięciu gałek lodów waniliowych, aromatyzowanych wanilią z Madagaskaru i otulony jest płatkami 23–karatowego złota. Całość przykrywa polewa przygotowana z najdroższej czekolady świata – Amadei Porcelana oraz pokruszona rzadką w swojej odmianie czekoladą Chuao, którą wytwarza się z ziaren kakaowca uprawianego na wenezuelskim wybrzeżu Morza Karaibskiego.
Do dekoracji złotej porcji lodów wykorzystuje się kandyzowane owoce z Paryża, złote draże, trufle oraz marcepanowe wisienki. Największą uwagę skupia niewielka miseczka z kawiorem Grand Passion umieszczana na czubku „góry lodowej”. Deser otrzymamy w kryształowym pucharze z dwiema łyżeczkami, które wykonane są złota i z masy perłowej.
Miejsce 5: The Madeleine Truffle
Trufla Magdaleny jest dziełem firmy Knipschildt Chocolatier z Norwalk. Jedna trufla to koszt 200$ (około 432 zł), a za funt (0,45 kg) zapłacimy 6 000$ (12 960 zł). 70 % najdelikatniejszej masy stanowi czekolada Valrhona połączona ze śmietanką i laskami wanilii uprzednio nasączonymi czystym olejem truflowym. Następnie czekoladka Périgord skąpana jest w kremie ganache a całość dopiero zanurzana w samej czekoladzie i oprószona kakao. Trufla Périgord wykonywana jest na zamówienie, do którego dołączony jest liścik od samego twórcy Fritza Knipschildta.
Miejsce 6: The Dome’s Truffle Ice
Lodowa Kopuła Truflowa jest naszym ostatnim najdroższym deserem świata. Podawana jest w lokalu Mezzaluna (sześć gwiazdek Michelin) w Bangkoku za cenę 200$ (430 zł). W jej skład wchodzą czarne trufle z regionu Périgord. Masy truflowe przeplatają się z warstwami galaretki i udekorowane są czekoladą Manjaree połączoną z kompotem jagodowym i polane koniakiem Moyet Tres Vieille Champagne No. 7.
Podsumowując. Czy gdyby było Was na to stać, skosztowalibyście któregoś z powyższych deserów?
k.tyczynski