Najsłodsza Konferencja Roku!

19 lutego w Studiu Cook Up odbyło się spotkanie promocyjne Lidla, nazwane przez organizatorów „Najsłodszą Konferencją Roku”. Byłam, zobaczyłam, aktywnie uczestniczyłam, próbowałam i… nie mam wątpliwości, że to wiele obiecujące hasło nie miało nic wspólnego z kokieterią. Naprawdę było słodko i pysznie!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Najsłodsza Konferencja Roku!
fot. informacje prasowe

Spotkanie poświęcone było przede wszystkim promocji nowej książki pt. „Cukiernia Lidla”, w której znaleźć można mnóstwo słodkich inspiracji, nie tylko na zbliżające się święta wielkanocne. Spośród ponad stu przepisów znajdziemy w niej pomysły na najróżniejsze desery, ciasta, ciasteczka.

    Cukiernia Lidla

Przeglądając książkę, możecie mieć wrażenie, że gdzieś już widzieliście niektóre z tych apetycznych smakołyków - nie pomylicie się, bowiem część przepisów pochodzi ze strony www.kuchnialidla.pl.
Pozostałe to zupełnie nowe receptury z repertuaru Mistrza.

- „W tym roku wspólnie z Pawłem przygotowaliśmy książkę Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego 'Cukiernia Lidla'. Wcześniejsza publikacja, książka 'Pascal kontra Okrasa' cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Dlatego wierzymy, że pozycja zawierająca przepisy Pawła to swojego rodzaju wydawnicza wisienka na torcie. Polacy uwielbiają gotować, a jak wynika z ostatnich badań - uwielbiają także piec - aż siedmiu na dziesięciu respondentów deklaruje, że przygotowuje desery i piecze ciasta właśnie w domu” - komentuje Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska.

Jeżeli ktoś jeszcze nie wie, kim jest Paweł Małecki, powinien prędko nadrobić braki w wiedzy! Mistrz Cukiernictwa dołączył do zespołu dwóch znakomitych szefów kuchni - Pascala Brodnickiego i Karola Okrasy - w 2013 roku. Jako jeden z 16-osobowego zespołu brał udział w ustanawianiu rekordu Guinessa w pieczeniu największego tortu weselnego.

W Kuchni Lidla raz na tydzień dzieli się swoimi znakomitymi recepturami, podając dokładną listę niezbędnych składników. To nie koniec - dzięki filmom instruktażowym każdy może poeksperymentować w kuchni (bez obaw, że „coś nie wyjdzie”!)

Mnie Paweł Małecki przekonał - choć miałam przyjemność przygotowywać wyśmienitą słodkość w jego obecności - już wiem, że wystarczą chęci, wiara w swoje umiejętności i wiedza - wtedy uda się wszystko!

                                           Cukiernia Lidla

Niezbędną porcję wiedzy do wykonania pysznych słodkości znajdziecie właśnie w książce „Cukiernia Lidla”. O resztę musicie zadbać sami. Aby ją zdobyć należy wziąć udział w promocji trwającej w sklepach Lidl od 28 lutego do 29 marca (lub do wyczerpania zapasów). Za każde wydane 50 zł na zakupy otrzymacie jedną naklejkę - wystarczy uzbierać ich sześć i wpłacić  symboliczny 1 grosz.
 
Słodkie wypieki i procenty
Wcale nie chodzi o dodawanie alkoholu do ciast - z badania przeprowadzonego przez IQS Group w lutym 2015, jasno wynika, że większości z nas najbardziej smakują ciasta i desery przygotowywane w domu. 62% osób biorących udział w ankiecie przyznało wprost, że w woli domowe wypieki od tych kupowanych w cukierniach.

65% z nas piecze ciasta lub przygotowuje desery przynajmniej raz w miesiącu (co piąta osoba szykuje słodkości co najmniej raz w tygodniu!) przy czym - 60% Polaków przyznaje, że co jakiś czas eksperymentuje podczas słodkich wypieków, sięgając po nowe przepisy i pomysły.

Co drugi badany uważa, że każda kobieta powinna umieć upiec ciasto, a według 24% ankietowanych to cały czas bardzo pożądana umiejętność. Kobiety uważają, że mężczyzna przygotowujący słodkości jest bardzo męski - 28% Pań nie ma co do tego wątpliwości. Na pytanie, czy pieczenie jest sexy, 35% badanych odpowiedziało twierdząco.

    Paweł Małecki