Kiedy zaglądasz do kuchennej szafki i stwierdzasz, że makaron który przechowujesz jest nie pierwszej świeżości, lub jest tak twardy, że obawiasz się, że nie zmiękczy go nawet wrzątek - oczywiście należy go wyrzucić.
Ale zanim to zrobisz uwierz, że nie jesteś rekordzistą. Na świecie znaleziono bowiem makaron sprzed... 4 tysięcy lat!
Oczywiście nikt nie proponuje konsumpcji, swoją drogą ciekawe czy spełniałby jakiekolwiek normy przydatności do spożycia? Najstarszy makaron na świecie wykopano w Chinach. Umieszczony był w dzbanie, prawdopodobnie był to makaron spaghetti, w postaci długich, półmetrowych nitek.
Jeszcze do niedawna sądzono, że makaron ma, bagatelka, 2 tysiące lat - mozemy być jednak pewni, że jego historia jest dużo dłuższa, choć może warto zapytać o to Włochów, skoro to oni są największymi smakoszami i znawcami w tej dziedzinie?
Ale zanim to zrobisz uwierz, że nie jesteś rekordzistą. Na świecie znaleziono bowiem makaron sprzed... 4 tysięcy lat!
Oczywiście nikt nie proponuje konsumpcji, swoją drogą ciekawe czy spełniałby jakiekolwiek normy przydatności do spożycia? Najstarszy makaron na świecie wykopano w Chinach. Umieszczony był w dzbanie, prawdopodobnie był to makaron spaghetti, w postaci długich, półmetrowych nitek.
Jeszcze do niedawna sądzono, że makaron ma, bagatelka, 2 tysiące lat - mozemy być jednak pewni, że jego historia jest dużo dłuższa, choć może warto zapytać o to Włochów, skoro to oni są największymi smakoszami i znawcami w tej dziedzinie?