Gigantyczny pączek mierzył 1,83 m średnicy, 0,5 m grubości i ważył 393,72 kg! Powstał w 2004 roku w Nowym Yorku, gdzie został zaprezentowany na stanowych targach.
Przepis: 299 kg mąki, 300 g suchych drożdży, 24 kg słodu oraz 54 kg soli. Składniki wymieszać i gotować całość przez 30 minut w 4091 litrach wody, a następnie piec w 300 stopniach przez 10 godzin. Rezultat: Największy pączek świata!
Oczywiście przygotowanie pączka o takich wymiarach nie mogło odbyć się w warunkach domowych czy nawet cukierniczych. Do przygotowania wypieku potrzebne były specjalne maszyny, które na tę okazję zaprojektowała wynajęta firma inżynierów.
Oficjalne wpisanie do Księgi Rekordów Guinessa trwało 10 tygodni. Pączek pokonał o 70 kg swojego poprzednika wykonanego w 1998 roku w Mottoon.
Ciekawe, ile kalorii liczył sobie ten olbrzym?
kołczu
Tit
olmanka