Naleśniki z orzechami - składniki:
Na ciasto:
- 20 dag maki
- po 250 ml mleka i 18%śmietanki
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- sól
Na nadzienie:
- 20 dag łuskanych orzechów włoskich
- kieliszek rumu
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki rodzynek
- pół szklanki kremówki 30%
- pół gorzkiej czekolady
Naleśniki z orzechami - wykonanie:
Zemleć orzechy ze skórką pomarańczową i rodzynkami. Kremówkę zagotować z cukrem, dodać zmielone bakalie, gotować przez chwilę na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, dodać 1/3 rozpuszczonej czekolady, wymieszać, ostudzić, połączyć z rumem. Naleśniki posmarować przygotowaną masą, zwinąć w ruloniki, polać pozostałą rozpuszczoną czekoladą, można udekorować cząstkami orzechów.
Źródło: "Przyjaciółka"
Na ciasto:
- 20 dag maki
- po 250 ml mleka i 18%śmietanki
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- sól
Na nadzienie:
- 20 dag łuskanych orzechów włoskich
- kieliszek rumu
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki rodzynek
- pół szklanki kremówki 30%
- pół gorzkiej czekolady
Naleśniki z orzechami - wykonanie:
Zemleć orzechy ze skórką pomarańczową i rodzynkami. Kremówkę zagotować z cukrem, dodać zmielone bakalie, gotować przez chwilę na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, dodać 1/3 rozpuszczonej czekolady, wymieszać, ostudzić, połączyć z rumem. Naleśniki posmarować przygotowaną masą, zwinąć w ruloniki, polać pozostałą rozpuszczoną czekoladą, można udekorować cząstkami orzechów.
Źródło: "Przyjaciółka"