WSPÓŁPRACA REKLAMOWA

Naturalny przepis na zdrową dietę

Jaki jest najlepszy przepis na zdrową dietę wypełnioną naturalnym smakiem? Po pierwsze musisz mieć w kuchni prawdziwe ekologiczne składniki.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Naturalny przepis na zdrową dietę
Potrawy przygotowane ze zdrowych i naturalnych produktów, bogatych w cenne składniki odżywcze, dodadzą Ci energii i będą aktywnie wspierać twój organizm. Jednym z nich może być Passata Pomidorowa BIO, która powstaje z ekologicznych soczystych pomidorów dojrzewających na słońcu bez środków chemicznych. O wysokiej jakości produktu świadczy certyfikat rolnictwa ekologicznego przyznawany wyłącznie produktom w 100% organicznym, które powstają z troską o naturę i nasze zdrowie.

Ekologiczne składniki połącz z pasją do gotowania i dodaj swoje własne kreatywne pomysły lub wykorzystaj sprawdzone przepisy na kulinarne klasyki. Nie musisz spędzać dużo czasu w kuchni, z Passatą pomidorową BIO błyskawicznie przygotujesz zdrowe i smaczne dania - sos pomidorowy, który ze smakiem dodasz do makaronów, czy prawdziwej włoskiej pizzy. Passata stanowi też znakomitą bazę do uwielbianej przez wszystkich zupy pomidorowej, która dzięki niej zyskuje gęstą konsystencję i kremowy charakter. Sos pomidorowy wspaniale łączy się z warzywami, rybami, owocami morza i mięsem. Na bazie passaty możesz przygotować też wyśmienitą, pożywną zapiekankę na obiad, kolację lub rodzinną uroczystość.

Sięgnij też po wspaniale soczyste, ekologiczne jabłka zachwycające w pełni naturalnym smakiem, z których upieczesz tradycyjny jabłecznik lub przygotujesz pyszny mus do naleśników lub kanapek.
Postaw na zdrowe EKOprodukty i wypełnij swoje codzienne menu uluBIOnymi naturalnymi smakami!


 
Zapiekanka makaronowa z passatą pomidorową

fot. Adobe Stock
 
Składniki podstawowe
 
  • 350g makaronu penne
  • 500g mięsa mielonego
  • 100g sera mozarella
 
Składniki na sos pomidorowy

 
  • 500g Passaty Pomidorowej BIO
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
 
Składniki na sos beszamelowy:
 
  • 25g masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 250ml mleka (1 szklanka)
  • Szczypta gałki muszkatałowej
  • Sól i pieprz do smaku
fot. Mat. prasowe
 
Sposób przygotowania
 
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż dwa wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie dodaj mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem oraz ostrą papryką i smaż przez kilka minut. Podsmażone mięso zalej przecierem pomidorowym i na małym ogniu smaż jeszcze przez 10 minut. Powstały sos dopraw solą i pieprzem. W małym rondelku przygotowuj sos beszamelowy: na małym ogniu rozpuść 25g masła, dodaj 1,5 łyżki mąki pszennej i intensywnie mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Następnie powoli dodaj mleko, przyprawy i gotuj dalej na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając. Wszystkie składniki podziel na pół i ułóż dwie warstwy w naczyniu żaroodpornym. Na pierwszą warstwę ułóż kolejno: makaron, sos pomidorowy z mięsem mielonym, a następnie polej sosem beszamelowym i obsyp serem. Na drugą warstwę wykorzystaj resztę składników – ułóż je w tej samej kolejności. Zapiecz danie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 min.

Smacznego!



Materiał promocyjny marki Jamar BIO
Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej