Pewnie nie raz każdy z nas zastanawiał się jak ugotować makaron, by był wystarczająco miękki i nieposklejany, otóż to bardzo proste.
Przede wszystkim dodawanie odrobiny oleju, oliwy czy jakiegokolwiek tłuszczu, by makaron się nieposklejał to mit. Tak naprawdę nic nam to nie da, a doda tylko kilka kalorii w naszym daniu.Żaden włoch nie doda oliwy do makaronu ! my tez nie musimy :)
Należy dodać szczyptę soli, oczywiście jak ktoś nie dodaje nie musi zacząć tego robić, ale zaleca się dodać chociaż szczyptę lub dwie soli na 1 litr. Co najważniejsze makaron gotujemy w proporcji 100g-1litr wody,200g-2 litry wody i tak dalej.
Posiadając potrzebną nam wiedzę, bierzemy upatrzony makaron.Nastawiamy wodę i dodajemy soli, czekamy aż sie zagotuje, do wrzątku wrzucamy makaron i mieszamy od czasu do czasu drewnianą łyżką.
Gotujemy tak długo jak podaje kartonik lub do takiej twardości jak lubimy.Odcedzamy w durszlaku. Jeśli dodajemy go do sosu na patelnie -nie przelewajmy go zimną wodą.Gdy chcemy podać go osobno, z sałatą lub jako przystawka przelejmy go zimną wodą. Ot cała filozofia.
Przede wszystkim dodawanie odrobiny oleju, oliwy czy jakiegokolwiek tłuszczu, by makaron się nieposklejał to mit. Tak naprawdę nic nam to nie da, a doda tylko kilka kalorii w naszym daniu.Żaden włoch nie doda oliwy do makaronu ! my tez nie musimy :)
Należy dodać szczyptę soli, oczywiście jak ktoś nie dodaje nie musi zacząć tego robić, ale zaleca się dodać chociaż szczyptę lub dwie soli na 1 litr. Co najważniejsze makaron gotujemy w proporcji 100g-1litr wody,200g-2 litry wody i tak dalej.
Posiadając potrzebną nam wiedzę, bierzemy upatrzony makaron.Nastawiamy wodę i dodajemy soli, czekamy aż sie zagotuje, do wrzątku wrzucamy makaron i mieszamy od czasu do czasu drewnianą łyżką.
Gotujemy tak długo jak podaje kartonik lub do takiej twardości jak lubimy.Odcedzamy w durszlaku. Jeśli dodajemy go do sosu na patelnie -nie przelewajmy go zimną wodą.Gdy chcemy podać go osobno, z sałatą lub jako przystawka przelejmy go zimną wodą. Ot cała filozofia.