Jak zrobić pastę z bobu?

Uwielbiasz hummus, lecz nie zawsze masz ochotę na zabawę z wytwarzaniem tahini lub znudziła ci się ta pasta z ciecierzycy? W obu przypadkach koniecznie wypróbuj pasty z bobu. Lekka i aromatyczna idealnie sprawdzi się do kanapek lub warzyw. Sprawdź, jak ją zrobić!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić pastę z bobu?
fot. Fotolia
Bób gości na naszych stołach od stuleci. Te zielone, dość spore nasiona, stanowią podstawę szeregu znamienitych dań. Okazuje się, że można go nie tylko dodawać do sałatek lub jeść samodzielnie, lecz także stworzyć z niego wyjątkową pastę. Zobacz nasz pomysł na pastę z bobu!

Pasta z bobu i awokado

Lubisz guacamole? Jeśli tak, to spróbuj naszej wariacji z dodatkiem bobu i papryczki chilli - tej propozycji nie sposób się oprzeć!
 
Krok 1: 
Przygotuj: 0,5 kg bobu, 1 dojrzałe awokado, 0,5 limonki, 0,5 papryczki chilli, 1 małą cebulę, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczkę posiekanej kolendry oraz sól i pieprz do smaku.

Krok 2:
Bób ugotuj do miękkości, obierz z łupinek i przełóż do miski. Awokado obierz i dodaj do bobu.
 
Krok 3:
Papryczkę, czosnek i cebulę posiekaj na drobną kostkę, dodaj do awokado i bobu, całość skrop sokiem z limonki oraz dopraw kolendrą, solą i pieprzem.
 
Krok 4:
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj na jednolitą masę. Jeśli nie posiadasz blendera, wystarczy, że je bardzo dokładnie wymieszasz łyżką (dla ułatwienia możesz wcześniej rozgnieść awokado i bób widelcem). Gotowe!
 
 
Bób

Fot. Fotolia
 

Czym doprawić pastę z bobu?

 
Bób to warzywo, które doskonale łączy się ze wszelkimi dodatkami. Właśnie dlatego tak łatwo wykorzystać je do rozmaitych potraw - w tym sałatek czy też dań głównych. Co za tym idzie - tworząc pastę z bobu możemy posłużyć się niemalże wszystkim, co tylko przyjdzie nam do głowy. Jak zatem odmienić ten przysmak, by odkryć jego nowe oblicze?
 
Początkujący powinni zacząć swoją przygodę od podstawowych dodatków, takich jak majonez, jogurt naturalny czy też ugotowane na twardo jajko. Majonez sprawi, iż całość będzie bardziej wyrazista i bardziej mażąca. Jogurt naturalny nie doda kalorii, lecz sprawi, iż pasta będzie bardziej kremowa a dzięki jajku uzyskamy idealny farsz do tartinek i krakersów.
 
Jeśli lubisz eksperymenty na większą skalę, koniecznie sprawdź połączenie bobu i tahini - taki bobowy hummus powinien być przyjemną alternatywą dla pasty z ciecierzycy. A jeśli to nie ona jest problemem, lecz właśnie tahini – wypróbuj zestawienia cieciorki i bobu. Obie wersje z pewnością podbiją serca Twoich domowników.
 
A może masz ochotę na coś o wiele wyrazistszego w smaku? W takim razie do pasty dodaj nieco musztardy, jalapeno lub imbiru. Jeśli nie boisz się dziwnych połączeń, to do bobu możesz dodać sok z pomarańczy, kawałki mango lub... kawior. Ten ostatni dodatek możesz dodać przed zmieleniem całości lub po - w drugim przypadku uzyskasz ciekawą fakturę pasty

 
 
Jajka faszerowane

Fot. Fotolia
 

Jak podawać pastę z bobu?

 
Masz już przygotowaną swoją ulubioną wersję pasty z bobu, lecz nie masz pojęcia jak ją zaserwować swojej rodzinie lub znajomym? Bez obaw - podobnie jak w przypadku hummusu - można to zrobić na szereg rozmaitych sposobów. I każdy jest dobry!
 
Podstawową opcją jest użycie jej jako pasty do kanapek. Rozsmarowuje się ją po prostu na kromce zamiast masła, serka topionego lub kremowego. W takiej opcji stanowi świetne uzupełnienie śniadania o element warzywny. Wystarczy na takiej kanapce ułożyć tylko kawałek wędliny, sera lub świeżego pomidora, by cieszyć się znakomitym posiłkiem.
 
Inna opcja jest idealna na małe spotkanie ze znajomymi. Polega ona na pokrojenie rozmaitych warzyw w słupki: marchewki, pietruszki, selera naciowego, pora czy też kalarepy i podanie z pastą jak z sosem. Taka zdrowa przekąska z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Zamiast warzyw możesz wykorzystać także małe kromki chleba lub grissini.
 
Ostatnim sposobem jest wykorzystanie pasty jako nadzienia do rozmaitych przystawek. Idealnie sprawdzi się jako farsz do jajek, tartinek czy tartaletek. Odrobinę pasty możesz położyć (łyżką lub, co będzie bardziej dekoracyjne - przy pomocy rękawa cukierniczego) na krakersach lub blinach i całość ozdobić listkiem mięty lub kolendry. Taki sposób podania jest nie tylko bardzo elegancki, lecz również niezwykle kuszący!