Pasta z bobu. Jak zrobić hummus z bobu?

Tę pyszną pastę do kanapek, a także dodatek do wielu dań, zrobisz wyłącznie przy pomocy blendera. Potrzebujesz tylko bobu, przypraw i dobrej jakości oliwy.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasta z bobu. Jak zrobić hummus z bobu?
fot. Fotolia
Bób gości na naszych stołach od stuleci. Te zielone, dość spore nasiona, stanowią podstawę wielu dań i są doskonałym źródłem białka. Okazuje się, że można go nie tylko dodawać do sałatek lub jeść samodzielnie, lecz także stworzyć z niego wyjątkową pastę. Zobacz nasz pomysł na klasyczną, pełną aromatu pastę z bobu!

Pasta z bobu – prosty przepis na hummus z bobu

Uwielbiasz hummus z ciecierzycy, ale masz ochotę na nowe smaki? Poniżej znajdziesz klasyczny przepis na najlepszą pastę z bobu. Możesz jej użyć jako smarowidło do kanapek, wykorzystać jako dip do warzyw i innych przekąsek albo zjeść polaną dużą porcją oliwy z kawałkiem pity!
 
Sprawdź, jak szybko zrobić domowy chlebek pita.
 
Składniki potrzebne do zrobienia pasty z bobu:

  • 500 g ugotowanego bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • kilka łyżek wody
  • 1 łyżka tahini (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • świeża mięta do przystrojenia
 
Wykonanie:
 
  1. Ugotowany i schłodzony bób obierz z łupinek.
  2. Do obranego bobu dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tahini, oliwę i sok z cytryny.
  3. Przy pomocy blendera miksuj wszystko na gładką pastę.
  4. Jeśli konsystencja pasty z bobu jest zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek zimnej wody i wymieszaj masę.
  5. Dodaj sól i pieprz do smaku, przełóż pastę do szklanego pojemnika i przystrój listkami świeżej mięty.  
Zobacz jak zrobić pastę tahini w prosty i szybki sposób - nie musisz jej kupować!

Pasta z bobu – najlepsze dodatki

Bób to warzywo, które doskonale łączy się z wszelkimi dodatkami. Właśnie dlatego tak łatwo wykorzystać go do rozmaitych potraw - w tym sałatek czy też dań głównych. Co za tym idzie - tworząc pastę z bobu możemy posłużyć się niemalże wszystkim, co tylko przyjdzie nam do głowy. Jak zatem odmienić ten przysmak, by odkryć jego nowe oblicze?
 
Podstawowe dodatki, z którymi świetnie łączy się bób, to majonez, jogurt naturalny czy ugotowane na twardo jajko. Łącząc pastę z bobu z majonezem i siekanym jajkiem otrzymamy doskonały farsz do tartinek. Dodanie jogurtu do pasty z bobu nada jej wyjątkowo kremową konsystencję, która doskonale sprawdzi się jako lub dip do krakersów i warzyw.

Tutaj znajdziesz instrukcję jak ugotować idealne jajko na twardo.
 
jak zrobić pastę z bobu
fot. Adobe Stock

Jeśli masz ochotę na bardziej wyraziste smaki dodaj do pasty z bobu odrobinę sosu sojowego, jalapeno lub imbiru. Jeśli nie boisz się niecodziennych połączeń, to do bobu możesz dodać sok z pomarańczy, kawałki mango lub... kawior. Ten ostatni składnik możesz dodać przed zmieleniem całości lub po - w drugim przypadku uzyskasz ciekawą fakturę pasty. 

Pasta z bobu doskonale łączy się z nabiałem. Jednym z przykładowych przepisów może być pasta z bobu z serem feta. Zamiast fety można z powodzeniem użyć sera koziego lub klasycznego białego twarogu.

Hummus z bobu z dodatkiem serka topionego może posłużyć jako farsz, którym wypełnisz drożdżowe paszteciki z pastą z bobu. Będą one doskonałą przekąską podczas przyjęć lub między posiłkami. Do wysmarowania naleśników lub na grzanki, pasta z bobu z suszonymi pomidorami będzie pasowała idealnie! Te przepisy z pewnością urozmaicą i odmienią tradycyjne dania, które często goszczą na polskich stołach.