Bazylia jest rośliną zielną najchętniej uprawianą na kuchennym parapecie, balkonie, czy w ogródku. W kuchni niezastąpiona w wielu potrawach. Jako roślina przyprawowa dodawana jest do zup, sosów, sałatek, duszonych warzyw, twarożku, pizzy, pieczonego mięsa i ryb, zapiekanek, spaghetti. Do potraw można dodawać świeże listki w całości lub posiekane, czy też suszoną bazylię. Najpopularniejsze dania z bazylią to: sałatka caprese, pesto, spaghetti i wszelkie sałatki i surówki z dodatkiem pomidorów.
Bazylia jest rośliną miododajna, kwitnie w kolorze białym, różowym, bordowym i fioletowym. Ma silny korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Jej liście zawierają do 0,3% olejku eterycznego, są cennym źródłem karotenu i rutyny oraz magnezu, żelaza, cynku, miedzi i kobaltu. Jako roślina lecznicza działa przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, poprawia trawienie, ułatwia przyswajanie pokarmów, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Działa również przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje siły.
Bazylia sadzona między pomidorami odstrasza mszyce, gąsienice i inne szkodniki. W połączeniu z kocimiętką, lawendą i miętą pieprzową odstrasza komary. Można nawet przygotować nalewkę z tych ziół i rozcieńczoną używać przeciwko komarom. Sprawdziłam i na prawdę działa - nie tylko na komary, meszki, ale również na inne robactwo, w tym na pchły u psa. Równie skuteczny jest olejek z bazylii.
Znane są nie tylko odstraszające właściwości bazylii. Podobno noszenie liści bazylii w portfelu ma przyciągać do niego pieniądze ;) Przyciąga też szczęście, wierność i przyjaźń :) Tak kiedyś wierzono, ale traktowałabym to raczej z przymrużeniem oka ;) U nas najbardziej znana jest zwykła bazylia o zielonych liściach i białych kwiatach oraz charakterystycznym aromacie. Jednak istnieje wiele odmian bazylii i nie wszystkie odmiany mają tradycyjny balsamiczny aromat.
Niektóre odmiany mają zapach cytryny, limonki, cynamonu, anyżku, a nawet grzanego wina !!! Przykładem są: bazylia cytrynowa, bazylia cynamonowa, czy bazylia tajska o zapachu anyżku i smaku lukrecji. Chyba najbardziej wyjątkową odmianą jest bazylia Christmas o aromacie owoców, sosny i grzanego wina; oraz bazylia święta Holy Red o piżmowym zapachu....
Każdy miłośnik bazyliowego smaku i aromatu, powinien mieć ją zawsze po ręką na kuchennym parapecie. Latem można przenieść hodowlę na balkon, pod warunkiem, że nie mieszkamy w centrum miasta, gdzie jest dużo spalin.
Bazylia jest rośliną miododajna, kwitnie w kolorze białym, różowym, bordowym i fioletowym. Ma silny korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Jej liście zawierają do 0,3% olejku eterycznego, są cennym źródłem karotenu i rutyny oraz magnezu, żelaza, cynku, miedzi i kobaltu. Jako roślina lecznicza działa przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, poprawia trawienie, ułatwia przyswajanie pokarmów, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Działa również przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje siły.
Bazylia sadzona między pomidorami odstrasza mszyce, gąsienice i inne szkodniki. W połączeniu z kocimiętką, lawendą i miętą pieprzową odstrasza komary. Można nawet przygotować nalewkę z tych ziół i rozcieńczoną używać przeciwko komarom. Sprawdziłam i na prawdę działa - nie tylko na komary, meszki, ale również na inne robactwo, w tym na pchły u psa. Równie skuteczny jest olejek z bazylii.
Znane są nie tylko odstraszające właściwości bazylii. Podobno noszenie liści bazylii w portfelu ma przyciągać do niego pieniądze ;) Przyciąga też szczęście, wierność i przyjaźń :) Tak kiedyś wierzono, ale traktowałabym to raczej z przymrużeniem oka ;) U nas najbardziej znana jest zwykła bazylia o zielonych liściach i białych kwiatach oraz charakterystycznym aromacie. Jednak istnieje wiele odmian bazylii i nie wszystkie odmiany mają tradycyjny balsamiczny aromat.
Niektóre odmiany mają zapach cytryny, limonki, cynamonu, anyżku, a nawet grzanego wina !!! Przykładem są: bazylia cytrynowa, bazylia cynamonowa, czy bazylia tajska o zapachu anyżku i smaku lukrecji. Chyba najbardziej wyjątkową odmianą jest bazylia Christmas o aromacie owoców, sosny i grzanego wina; oraz bazylia święta Holy Red o piżmowym zapachu....
Każdy miłośnik bazyliowego smaku i aromatu, powinien mieć ją zawsze po ręką na kuchennym parapecie. Latem można przenieść hodowlę na balkon, pod warunkiem, że nie mieszkamy w centrum miasta, gdzie jest dużo spalin.