Jak zrobić zupę szparagową?

  • 2

Sezon na szparagi jest krótki, ale intensywny - warto więc skorzystać z okazji i skosztować wiosennego przysmaku: zupy szparagowej. Jest bardzo prosta do przygotowania, a przy tym pożywna i lekka. Sprawdźcie, zrobić ją krok po kroku!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Jak zrobić zupę szparagową?
fot. Fotolia
Jak zrobić zupę szparagową?

Do przygotowania zupy szparagowej niezbędne są warzywa do sporządzenia wywaru (marchew, pietruszka, kawałek selera i pora), duży pęczek szparagów, średnia cebula lub kilka małych dymek. Aby nadać ciekawego smaku naszej klasycznej zupie szparagowej, koniecznie zaopatrzcie się też w śmietanę 18%, odrobinę prawdziwego masła, koperek i przyprawy do smaku!

Pracę nad zupą zaczynamy od umycia, obrania i odkrojenia lub odłamania łebków szparagów. Następnym krokiem będzie zalanie posoloną wodą oczyszczonej włoszczyzny i gotowanie jej ok. 20 minut.

Zupa ze szparagów
Zdjęcie: Fotolia

W osobnym garnku roztapiamy masło i wrzucamy do niego posiekaną na drobno cebulę, a gdy się zeszkli również pokrojone w kostkę trzonki szparagów. Do masła i warzyw dodajemy również koperek, odrobinę soli, a także cukier - całość dusimy kilka minut. Po chwili wlewamy do garnka odcedzony wywar i gotujemy jeszcze 15 minut!

Przestygniętą nieco zupę przecieramy przez sito lub blendujemy, zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku, a potem już tylko podajemy z grzankami bądź groszkiem ptysiowym!

Jeśli nie przepadacie za kremowymi zupami, wystarczy że nie przetrzecie warzyw! Do bulionu dodajcie jeszcze ziemniaki - reszta czynności jest niezmienna!

Kluczowy składnik zupy – szparagi

Wyróżniamy kilka rodzajów szparagów – białe, zielone, fioletowe.

Zielone są najczęściej cienkie i wyróżniają się ostrym, charakterystycznym smakiem. Miejscem ich uprawy są głównie Stany Zjednoczone. Świetnie smakują po ugotowaniu na parze, w zupach i zapiekankach z ciasta kruchego lub francuskiego.

Zupa szparagowa
Zdjęcie: Fotolia

Szparagi fioletowe to odmiana występująca w Wielkiej Brytanii i we Włoszech. Ich łodygi są grube i odróżniają się purpurową barwą.

Szparagi białe to natomiast przysmaki preferowane przez Europejczyków. Są łagodne w smaku i nadają się zarówno do zup, jak i drugich dań czy przekąsek.

Po raz pierwszy wyhodowane były w okolicach Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej, a ich smak doceniali już Egipcjanie, Rzymianie i Grecy! W późniejszym czasie stały się słynne za sprawą króla Francji Ludwika XIV, który wprost za nimi przepadał!

Niezależnie od koloru szparagi zawierają ogromne pokłady witamin i składników mineralnych. Są źródłem kwasu foliowego, witaminy A, C, K z grupy B, a także wapnia i dobroczynnego błonnika. Ponadto szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego polecane są wszystkim osobom dbającym o linię!

Nasze przepisy!

Szparagi coraz częściej pojawiają się na naszych stołach, a związanych z nimi fantazji kulinarnych nie ma końca – smażone, gotowane, zapiekane, a nawet  grillowane! Jeśli nie wiecie jak je przyrządzić, koniecznie zapoznajcie się z naszymi przepisami na szparagi!

Te jędrne warzywa fantastycznie sprawdzą się w przepisie na zupę krem ze szparagów z dodatkiem wyrazistego serka topionego. Tę potrawę śmiało możecie podać zarówno na co dzień, jak i na przyjęciu ze znajomymi.

Równie ciekawym pomysłem na letnie pierwsze danie będzie krem ze szparagów biało – zielony, który zasmakuje szczególnie Waszym najmłodszym domownikom – koniecznie skosztujcie i Wy!

Zupa szparagowa
Zdjęcie: Fotolia

Szparagi królują w warzywniakach w maju i czerwcu. Zarówno białe, jak i zielone aż proszą się by przyrządzić z nich coś smakowitego! Pokażcie nam, w jakiej wersji lubicie jeść je najbardziej i zbierajcie wirtuale! Czekamy na Wasze przepisy!