Od śniadania do kolacji czyli książka Joli Caputy już w sprzedaży!

Nie mogło stać się inaczej: czytelnicy bloga "Przepisy Joli" wreszcie mogą cieszyć się papierową wersją kulinarnych receptur blogerki. Dowiedz się, jakie przepisy się w niej znalazły i dlaczego warto po nią sięgnąć!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Od śniadania do kolacji czyli książka Joli Caputy już w sprzedaży!
fot. Edipresse

Czytelnikom Gotujmy, których łączy zamiłowanie do gotowania i znajomość tajników polskiej kuchni, Joli Caputy przedstawiać nie trzeba. Jednak ogromna popularność Jej przepisów sprawiła, że sama autorka książki przyznaje, że takiej liczby odwiedzin swojej strony się nie spodziewała. 13 marca 2019 roku książka "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji" miała swoją premierę.
 

Przepisy Joli: Od śniadania do kolacji

Skąd taki sukces? Przesłanie internetowych kanałów Joli jest proste i klarowne – swoją aktywnością odpowiada na pytanie: „co na obiad?“, podpowiada, co podać na śniadanie, podwieczorek i kolację. Jej przepisy opierają się na produktach dostępnych dla każdego, gotowanie przestaje wydawać się skomplikowane. Nie będzie przesadą jeśli powiem, że książka "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji" to lektura dla każdego, nawet dla tych, którzy do tej pory od kuchni trzymali się z daleka.

Książka podzielona jest na rozdziały, w których znajdziemy przepisy idealne o danej porze roku. Na końcu znalazły się także... gotowe listy zakupów, dzięki którym można łatwo i szybko skomponować składniki potrzebne na cały tydzień. To zdecydowanie ułatwia planowanie posiłków: nie musisz martwić się o to, czy w wybranym przepisie nie występuje produkt niedostępny np. w grudniu.

Z książką Joli Caputy nauczysz się oszczędzać nie tylko czas, lecz także pieniądze: dzięki planowaniu posiłków unikniesz marnowania żywności, a przy okazji wyrzucania pieniędzy razem z niewykorzystanymi produktami.

Poniżej znajdziesz 2 przepisy z książki "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji".

Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym
Fot. Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji

Składniki na klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Składniki na sos:
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
Do podania: makaron.

Wykonanie:
  1. Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, sól, pieprz, bułkę tartą i wyrób dokładnie masę. Z mięsa formuj klopsiki, każdy o wielkości dużego orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej olej i obsmażaj klopsiki z każdej strony.
  2. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, słodką paprykę,  sól, pieprz, wymieszaj i gotuj klopsiki w sosie 10–12 min. Podawaj je z makaronem.

Gulasz z serduszek drobiowych

Gulasz z serduszek drobiowych
Fot. Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji

Składniki:
  • 1 kg serduszek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • po ½ łyżeczki majeranku i ostrej czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
Purée ziemniaczane:
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • ½ łyżeczki soli
Do podania ćwikła.

Wykonanie:
  1. Serduszka umyj, oczyść, przekrój na pół i przełóż do garnka, zalej wodą (ok. 2 cm nad poziomem mięsa). Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Serduszka gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 30 min). Po ok. 15 min od momentu zagotowania się wody dołóż do garnka pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, do zeszklenia. Następnie łyżką cedzakową wybierz z wywaru serduszka wraz z warzywami i przełóż je na patelnię z cebulą. Całość podsmażaj ok. 5 min. Następnie wlej na patelnię 2 chochle wywaru z serduszek i zagotuj.
  3. W miseczce wymieszaj mąkę pszenną ze śmietaną, dodaj 3–4 łyżki wywaru z patelni, dokładnie wymieszaj i tak zahartowaną śmietanę wlej na patelnię z serduszkami. Dodaj majeranek, paprykę, sól i pieprz. Całość wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika.
  4. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do osolonego wrzątku i ugotuj do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj masło, śmietanę i sól. Całość utłucz na gładkie purée.
Jola CaputaPrzez kilka lat z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik “Przepisy czytelników”, a następnie “Ciasta czytelników” i “Najlepsze ciasta”. W ciągu trzech lat przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki. Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu, który wystartował 1 stycznia 2014roku. Strona www.PrzepisyJoli.com to blog kulinarny, na którym codziennie pojawia się porcja nowych postów z przepisami.






Śledzisz blogi kulinarne? Zajrzyj do naszego działu wywiadów z blogerami.