Czytelnikom Gotujmy, których łączy zamiłowanie do gotowania i znajomość tajników polskiej kuchni, Joli Caputy przedstawiać nie trzeba. Jednak ogromna popularność Jej przepisów sprawiła, że sama autorka książki przyznaje, że takiej liczby odwiedzin swojej strony się nie spodziewała. 13 marca 2019 roku książka "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji" miała swoją premierę.
Przepisy Joli: Od śniadania do kolacji
Skąd taki sukces? Przesłanie internetowych kanałów Joli jest proste i klarowne – swoją aktywnością odpowiada na pytanie: „co na obiad?“, podpowiada, co podać na śniadanie, podwieczorek i kolację. Jej przepisy opierają się na produktach dostępnych dla każdego, gotowanie przestaje wydawać się skomplikowane. Nie będzie przesadą jeśli powiem, że książka "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji" to lektura dla każdego, nawet dla tych, którzy do tej pory od kuchni trzymali się z daleka.Książka podzielona jest na rozdziały, w których znajdziemy przepisy idealne o danej porze roku. Na końcu znalazły się także... gotowe listy zakupów, dzięki którym można łatwo i szybko skomponować składniki potrzebne na cały tydzień. To zdecydowanie ułatwia planowanie posiłków: nie musisz martwić się o to, czy w wybranym przepisie nie występuje produkt niedostępny np. w grudniu.
Z książką Joli Caputy nauczysz się oszczędzać nie tylko czas, lecz także pieniądze: dzięki planowaniu posiłków unikniesz marnowania żywności, a przy okazji wyrzucania pieniędzy razem z niewykorzystanymi produktami.
Poniżej znajdziesz 2 przepisy z książki "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji".
Klopsiki w sosie pomidorowym
Fot. Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji
Składniki na klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, sól, pieprz, bułkę tartą i wyrób dokładnie masę. Z mięsa formuj klopsiki, każdy o wielkości dużego orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej olej i obsmażaj klopsiki z każdej strony.
- Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, słodką paprykę, sól, pieprz, wymieszaj i gotuj klopsiki w sosie 10–12 min. Podawaj je z makaronem.
Gulasz z serduszek drobiowych
Fot. Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji
Składniki:
- 1 kg serduszek z kurczaka
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- po ½ łyżeczki majeranku i ostrej czerwonej papryki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- ½ kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
- Serduszka umyj, oczyść, przekrój na pół i przełóż do garnka, zalej wodą (ok. 2 cm nad poziomem mięsa). Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Serduszka gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 30 min). Po ok. 15 min od momentu zagotowania się wody dołóż do garnka pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, do zeszklenia. Następnie łyżką cedzakową wybierz z wywaru serduszka wraz z warzywami i przełóż je na patelnię z cebulą. Całość podsmażaj ok. 5 min. Następnie wlej na patelnię 2 chochle wywaru z serduszek i zagotuj.
- W miseczce wymieszaj mąkę pszenną ze śmietaną, dodaj 3–4 łyżki wywaru z patelni, dokładnie wymieszaj i tak zahartowaną śmietanę wlej na patelnię z serduszkami. Dodaj majeranek, paprykę, sól i pieprz. Całość wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika.
- Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do osolonego wrzątku i ugotuj do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj masło, śmietanę i sól. Całość utłucz na gładkie purée.
Śledzisz blogi kulinarne? Zajrzyj do naszego działu wywiadów z blogerami.