Placki to takie niepozorne danie, które wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem… Słodki zapach domowych racuchów unoszący się w domu sprawiał, że w oka mgnieniu siadaliśmy do stołu.
Jeśli chcesz odtworzyć ich smak albo poszukać innych, kreatywnych rozwiązań zobacz, co kryje w sobie książka Placki niebanalnie wydana przez Samo Sedno. Karolina Polkowska opracowała blisko 100 przepisów na placki, pankejki, racuchy. Spośród nich wybraliśmy dwa, naszym zdaniem absolutnie warte uwagi!
Wytrawne, słodkie, po prostu pyszne – te określenia doskonale oddają sedno książki, którą dziś polecamy. Niezależnie od tego, czy jesteś typowym łasuchem, czy cukru unikasz jak ognia, z pewnością znajdziesz tutaj to, czego szukasz!
Niebanalne, różnorodne, pełne zaskakujących połączeń… Czy wiesz, że z placuszków można zrobić hot dogi, burgery albo do ciasta dodać… chałwę? Czy ktoś proponował Ci kiedyś placki z herbatą matcha, tażinem wołowym lub kiszoną kapustą? To tylko kilka z przykładów, które można mnożyć.
Zbiór zróżnicowanych przepisów możesz potraktować jako książkę kucharską pełną gotowych pomysłów na każdy dzień albo zainspirować się, by poszukać nowych smaków.
Książka Karoliny Polkowskiej została podzielona na 4 rozdziały:
Ogromną zaletą wszystkich przepisów są oczywiście dołączone zdjęcia, dzięki którym książkę przegląda się z prawdziwym apetytem. Sposób prezentacji tak niepozornego dania jakim są placki stoi na najwyższym poziomie! Najchętniej z placuszkami zjadłoby się całą dekorację…
Książka „Placki Niebanalnie” to ponad 200 stron zapełnionych recepturami na placuszki słodkie, słone, bezglutenowe. Doskonały podręcznik dla dorosłych i dla dzieci, bo z niektórymi przepisami na pewno poradzi sobie nawet kilkulatek! A kto wie, do czego może zaprowadzić eksperymentowanie w kuchni w tak młodym wieku… pozwólcie sobie na to, by się o tym przekonać!
A oto wybrane przepisy z książki:
50 minut
2–3 porcje
Składniki na ciasto:
Opis przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy przyprawą do kurczaka. Panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor.
Koperek siekamy i mieszamy z jogurtem.
Awokado obieramy, usuwamy z niego pestkę, kroimy w paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Rukolę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pokruszonym serem feta.
Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę. Cukinię (wraz ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko i dobrze odsączamy nadmiar soku. Przekładamy cukinię do miski, wbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę, posiekaną cebulę, sól i pieprz. Składniki mieszamy. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor.
Na duży talerz wykładamy usmażone placuszki, a także przygotowane dodatki: kurczaka, rukolę z serem feta, awokado. W oddzielnej miseczce umieszczamy sos koperkowy.
Placuszki z różowym kremem i bezami
40 minut
2–3 porcje
Składniki na ciasto:
Opis przygotowania:
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Kremówkę ubijamy, a następnie stopniowo mieszamy z serkiem mascarpone. Po dodaniu każdej kolejnej łyżki śmietanki dokładnie, ale delikatnie mieszamy masę. Na koniec dodajemy sok z buraka i ponownie mieszamy.
Do miski wlewamy maślankę i wbijamy jajko. Składniki mieszamy trzepaczką. Następnie przesiewamy mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie formujemy placuszki i smażymy je przez ok. 2 minuty z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu studzimy.
Ostudzone placuszki przekładamy kremem. Dekorujemy je bezikami.
Fotografie pochodzą z książki K. Polkowska, Placki niebanalnie, wyd. Samo Sedno.
Zobacz także sprawdzony przepis na pankejki!
Jeśli chcesz odtworzyć ich smak albo poszukać innych, kreatywnych rozwiązań zobacz, co kryje w sobie książka Placki niebanalnie wydana przez Samo Sedno. Karolina Polkowska opracowała blisko 100 przepisów na placki, pankejki, racuchy. Spośród nich wybraliśmy dwa, naszym zdaniem absolutnie warte uwagi!
K. Polkowska, Placki niebanalnie, Warszawa 2018, wyd. Samo Sedno.
Placki niebanalnie czyli jak?
Wytrawne, słodkie, po prostu pyszne – te określenia doskonale oddają sedno książki, którą dziś polecamy. Niezależnie od tego, czy jesteś typowym łasuchem, czy cukru unikasz jak ognia, z pewnością znajdziesz tutaj to, czego szukasz!
Niebanalne, różnorodne, pełne zaskakujących połączeń… Czy wiesz, że z placuszków można zrobić hot dogi, burgery albo do ciasta dodać… chałwę? Czy ktoś proponował Ci kiedyś placki z herbatą matcha, tażinem wołowym lub kiszoną kapustą? To tylko kilka z przykładów, które można mnożyć.
Zbiór zróżnicowanych przepisów możesz potraktować jako książkę kucharską pełną gotowych pomysłów na każdy dzień albo zainspirować się, by poszukać nowych smaków.
Placki niebanalnie – rozdziały
Książka Karoliny Polkowskiej została podzielona na 4 rozdziały:
- Wytrawne
- Słodkie
- Z różnych stron świata
- Na specjalne okazje
Ogromną zaletą wszystkich przepisów są oczywiście dołączone zdjęcia, dzięki którym książkę przegląda się z prawdziwym apetytem. Sposób prezentacji tak niepozornego dania jakim są placki stoi na najwyższym poziomie! Najchętniej z placuszkami zjadłoby się całą dekorację…
Książka „Placki Niebanalnie” to ponad 200 stron zapełnionych recepturami na placuszki słodkie, słone, bezglutenowe. Doskonały podręcznik dla dorosłych i dla dzieci, bo z niektórymi przepisami na pewno poradzi sobie nawet kilkulatek! A kto wie, do czego może zaprowadzić eksperymentowanie w kuchni w tak młodym wieku… pozwólcie sobie na to, by się o tym przekonać!
A oto wybrane przepisy z książki:
Cukiniowe placuszki z rukolą, awokado i kurczakiem
50 minut
2–3 porcje
Składniki na ciasto:
- 1 cukinia (ok. 300 g)
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2–3 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- szczypta soli i pieprzu
- ok. 300 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- garść rukoli
- 1 awokado
- ok. 50 g sera feta
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- nieduży pęczek koperku
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy przyprawą do kurczaka. Panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor.
Koperek siekamy i mieszamy z jogurtem.
Awokado obieramy, usuwamy z niego pestkę, kroimy w paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Rukolę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pokruszonym serem feta.
Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę. Cukinię (wraz ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko i dobrze odsączamy nadmiar soku. Przekładamy cukinię do miski, wbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę, posiekaną cebulę, sól i pieprz. Składniki mieszamy. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor.
Na duży talerz wykładamy usmażone placuszki, a także przygotowane dodatki: kurczaka, rukolę z serem feta, awokado. W oddzielnej miseczce umieszczamy sos koperkowy.
Placuszki z różowym kremem i bezami
40 minut
2–3 porcje
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 2/3 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 4 żyżki soku z buraka
- 10–15 bezików
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Kremówkę ubijamy, a następnie stopniowo mieszamy z serkiem mascarpone. Po dodaniu każdej kolejnej łyżki śmietanki dokładnie, ale delikatnie mieszamy masę. Na koniec dodajemy sok z buraka i ponownie mieszamy.
Do miski wlewamy maślankę i wbijamy jajko. Składniki mieszamy trzepaczką. Następnie przesiewamy mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie formujemy placuszki i smażymy je przez ok. 2 minuty z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu studzimy.
Ostudzone placuszki przekładamy kremem. Dekorujemy je bezikami.
Fotografie pochodzą z książki K. Polkowska, Placki niebanalnie, wyd. Samo Sedno.
Zobacz także sprawdzony przepis na pankejki!