BlogerChef (blogerchef.pl) to zdrowa dawka pozytywnych emocji, twórczej pracy i wielkie wyzwanie, które podjęli amatorzy gotowania, dzielący się w sieci swoją pasją i doświadczeniami.
Książka stanowi podsumowanie konkursu „BlogerChef”, łączącego rywalizację w internecie z klasycznym konkursem kulinarnym. Do każdego z pięciu półfinałów kwalifikowało się ośmiu blogerów. Ich zadaniem było przygotowanie na żywo swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego i przystawki bądź deseru. Spotkania półfinałowe odbywały się co miesiąc w najlepszych polskich restauracjach i hotelach. Wydarzenie stawiało na kreatywność, naukę i dobrą zabawę z garnkami w tle.
Zielone curry z dorszem, królik po prowansalsku, babeczki z pastą pandanową, trufle z kaszy kuskus oraz mus z kandyzowanego imbiru - to tylko niektóre z dań przygotowanych przez finalistów konkursu, wyłonionych przez wymagające jury, w którego skład wchodzili uznani polscy szefowie kuchni, restauratorzy i eksperci kulinarni pod przewodnictwem Mirka Drewniaka – mistrza kuchni, publicysty tematyki gastronomicznej i autora wielu książek kulinarnych. „BlogerChef. W sieci przepisów” jest publikacją, która udowadnia jak w ciągu ostatnich lat zmieniły się kulinarne zwyczaje Polaków. Pokazuje też, że polska blogosfera w kwestii kuchni ma coraz więcej do powiedzenia.
„Blogerzy są absolutnie fantastyczni. Mają w sobie tyle zapału i pomysłowości. Jestem pod ogromnym wrażeniem. (...) BlogerChef znaczy dużo zabawy w gotowanie, wzajemnej nauki oraz wymiany doświadczeń i tylko odrobina rywalizacji” – mówi o inicjatywie Marek Mocny, kierownik gastronomii czterogwiazdkowego Hotelu Poziom 511. A Mirek Drewniak dodaje: – „Ci ludzie żyją kuchnią. My, eksperci, możemy się wiele od nich nauczyć.”
Organizatorzy inicjatywy BlogerChef:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl). Zajmuje się organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl.
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” (www.DocenPolskie.pl), którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.
Tytuł: BlogerChef. W sieci przepisów
Stron: 224
Cena detaliczna: 49,99 zł
Oprawa: twarda
Premiera: 6 listopada 2013
Książka stanowi podsumowanie konkursu „BlogerChef”, łączącego rywalizację w internecie z klasycznym konkursem kulinarnym. Do każdego z pięciu półfinałów kwalifikowało się ośmiu blogerów. Ich zadaniem było przygotowanie na żywo swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego i przystawki bądź deseru. Spotkania półfinałowe odbywały się co miesiąc w najlepszych polskich restauracjach i hotelach. Wydarzenie stawiało na kreatywność, naukę i dobrą zabawę z garnkami w tle.
Zielone curry z dorszem, królik po prowansalsku, babeczki z pastą pandanową, trufle z kaszy kuskus oraz mus z kandyzowanego imbiru - to tylko niektóre z dań przygotowanych przez finalistów konkursu, wyłonionych przez wymagające jury, w którego skład wchodzili uznani polscy szefowie kuchni, restauratorzy i eksperci kulinarni pod przewodnictwem Mirka Drewniaka – mistrza kuchni, publicysty tematyki gastronomicznej i autora wielu książek kulinarnych. „BlogerChef. W sieci przepisów” jest publikacją, która udowadnia jak w ciągu ostatnich lat zmieniły się kulinarne zwyczaje Polaków. Pokazuje też, że polska blogosfera w kwestii kuchni ma coraz więcej do powiedzenia.
„Blogerzy są absolutnie fantastyczni. Mają w sobie tyle zapału i pomysłowości. Jestem pod ogromnym wrażeniem. (...) BlogerChef znaczy dużo zabawy w gotowanie, wzajemnej nauki oraz wymiany doświadczeń i tylko odrobina rywalizacji” – mówi o inicjatywie Marek Mocny, kierownik gastronomii czterogwiazdkowego Hotelu Poziom 511. A Mirek Drewniak dodaje: – „Ci ludzie żyją kuchnią. My, eksperci, możemy się wiele od nich nauczyć.”
Organizatorzy inicjatywy BlogerChef:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl). Zajmuje się organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl.
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” (www.DocenPolskie.pl), którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.
Tytuł: BlogerChef. W sieci przepisów
Stron: 224
Cena detaliczna: 49,99 zł
Oprawa: twarda
Premiera: 6 listopada 2013