Odżywianie dzieci

  • 5

Chcesz dbać o stan zdrowia swojego dziecka, odżywiając go naturalnymi, nie przetworzonymi produktami spożywczymi.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Odżywianie dzieci
Matwisz się, bo nie wiesz kiedy i jakie produkty wprowadzać do diety niemowlęcia. Nie wiesz, jak sobie radzić z grymasami dziecka przy jedzeniu. Jeżeli dręczą cię te i podobne problemy - polecam książkę Barbary Żak-Cyran "Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą - od okresu płodowego do wieku przedszkolnego".

Niezależnie od tego, czy jesteś matką, czy dopiero nią zostaniesz, chciałabyś, aby twoje dziecko było jak najlepiej odżywione. Nie oznacza to, że ma być małym grubaskiem - pożywienie ma mu dostarczyć wszystkich niezbędnych składników, potrzebnych do jego rozwoju, bez przekarmiania go. Zdajesz sobie sprawę z tego, iż w pierwszych latach życia człowieka, kształtują się podstawy jego dobrego stanu zdrowia. W poradniku "Odżywiaj dziecko zgodnie z naturą" znajdziesz rady dotyczące zdrowego, zgodnego z naturą żywienia najmłodszych dzieci. Książka zwraca uwagę na odżywianie i dbałość o zdrowie przyszłych rodziców oraz omawia sposób odżywiania w ciąży. Matkom noworodków szczególnie przydatne będą sposoby wzmocnienia laktacji, przebieg i częstotliwość karmienia piersią, rady dotyczące kolki oraz sposób żywienia w momencie, gdy matka nie może karmić piersią. Dla mam dzieci poniżej pierwszego roku życia są skierowane także zalecenia dotyczące wprowadzania pierwszych dodatkowych posiłków. Książka zawiera także rady dotyczące odżywiania dzieci aż do wieku przedszkolnego, uwzględniając małych alergików i wegetarian.
W dalszych częściach zawarte są sposoby postępowania w razie infekcji oraz spis ziół pomocnych kobiecie w trakcie ciąży i po porodzie. "Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą - od okresu płodowego do wieku przedszkolnego" to także sto stron przepisów dla dzieci - mleczka, kleiki, mieszanki, zupki, napoje, dania z gotowanych produktów i potrawy przygotowywane przy użyciu blendera dla niemowląt oraz pasty, paszteciki, potrawy ze zbóż, zupy, sosy, warzywa, potrawy z mięsa drobiowego i jaj, dania jednogarnkowe, desery i wypieki, napoje oraz dodatki dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. Są to smaczne i łatwe do przygotowania w domu potrawy, oparte na zasadach makrobiotyki i chińskim modelu pięciu przemian.

Bożena Cyran-Żak to znana dietetyczka i dietoterapeutka - od ponad dwudziestu lat zawodowo zajmuje się zdrowym żywieniem. Bodźcem do wnikliwego zajęcia się tą problematyką były dla niej jej własne, poważne problemy zdrowotne. Z jej inicjatywy powstało Łódzkie Stowarzyszenie Makrobiotyczne, zajmujące się krzewieniem zdrowego stylu życia. Od kilku lat prowadzi kursy gotowania oraz seminarium Jak zwyciężyć raka? (połączone z omówieniem metody psychoonkologii wg Carla Simontona).

Wydawnictwo Galaktyka