Porządek w kuchni i komfort jej użytkowania nie są nierealnym marzeniem. Wszystko zależy od dobrego rozplanowania. Odpowiednia organizacja m.in. szafek i szuflad kuchennych sprawi, że korzystanie z tego pomieszczenia będzie kojarzyć się z czymś przyjemnym, a nie niepotrzebnymi nerwami i stresem.
To, jak będzie się przechowywać herbatę w kuchni, wpływa na jej smak i trwałość. Warto postawić na sprawdzone rozwiązania, takie jak metalowe pojemniki, słoiki czy puszki. Nie przepuszczają one światła, chronią ponadto przed wilgocią oraz tlenem. Należy pamiętać, by przesypać herbatę zaraz po otwarciu, np. do metalowego pojemnika. Warto zwrócić uwagę również na to, że są to opakowania niezwykle eleganckie i stylowe, doskonale wpiszą się w aranżację kuchni.
Organizacja kuchni pod względem przechowywania produktów jest jedynym z najważniejszych zadań, przed jakimi staje człowiek, który aranżuje wnętrze mieszkania bądź domu. Należy dobrać nie tylko styl szafek, ale i fronty. Bowiem wszystko powinno być tak praktyczne, jak i stylowe. Warto poświęcić czas oraz zwiększyć budżet na kuchnię, gdyż to z pewnością się zwróci. Kuchnia to serce każdego domu.
Artykuł powstał z udziałem marki IKEA
Jak zaplanować szafki w kuchni?
Organizacja szafek w kuchni to podstawa. Szafki są niezbędnym elementem, bowiem to w nich przechowuje się różnego rodzaju naczynia, sztućce czy produkty spożywcze. Grunt to odpowiednio dobrać meble, tak by wszystkie rzeczy znalazły swoje miejsce i były bezproblemowo dostępne dla każdego użytkownika kuchni. Warto pomyśleć w takiej sytuacji o:- koszach i szufladach – szuflady pozwalają przechowywać wiele produktów, również tych, które nie powinny znajdować się na wierzchu; przede wszystkim jednak dzięki nim w łatwy sposób można utrzymać porządek w kuchni; podobnie kosze cargo – również służą do przechowywania różnych przedmiotów niezbędnych w kuchni; dzięki nim zawsze wszystko jest pod ręką;
- półkach cargo – jest to rodzaj wyciągu z szufladami, w przeciwieństwie do tradycyjnych półek, otworzenie frontu powoduje wysunięcie wszystkich szuflad; półki cargo sprawiają, że wszystko jest uporządkowane, a zarazem łatwo dostępne;
- organizerach w szufladach – bardzo dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie organizerów w szufladach, pomagają one między innymi uporządkować sztućce; ale organizerów można używać również do słoiczków z przyprawami;
- szafkach narożnych z karuzelą – tego typu szafki okazują się bardzo przydatne do przechowywania, np. patelni i garnków; dzięki karuzeli naczynia są łatwo dostępne.
Przechowywanie w kuchni
Prawidłowe przechowywanie w kuchni zależy od rozwiązań, jakie się zastosuje. Szafki i półki kuchenne to tylko pierwszy krok. Jeśli chce się mieć porządek w kuchni, warto postawić na:- koszyki na drzwi szafek kuchennych – to bardzo dobry sposób na przechowywanie w kuchni różnych produktów, pozwala bowiem wykorzystać miejsce, które teoretycznie wcale nie służy do tego celu, a mowa tu o tylnej stronie drzwi szafki kuchennej; rozwiązanie to sprawdza się szczególnie w kuchniach o małej powierzchni;
- kosze obrotowe – to rozwiązanie, które stosuje się w szafkach narożnych; obrotowe kosze pozwalają maksymalnie wykorzystać miejsce, ale również sprawiają, że naczynia bądź inne produkty są zawsze łatwo dostępne dla domowników;
- systemy pojemników na odpady – segregacja odpadów to nie trend, lecz zachowanie ważne i niezwykle potrzebne, dlatego warto zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki na śmieci IKEA; sortując odpady można dać papierowi czy szklanej butelce drugie życie, a przede wszystkim pomóc środowisku; można zastosować, np. wkłady do koszy czy kupić specjalne kosze do segregacji odpadów, które dzięki specjalnej pokrywie można ustawiać jeden na drugim.
Przechowywanie w małej kuchni
Przechowywanie w małej kuchni jest trudniejszym zadaniem, gdyż powierzchnia do zagospodarowania bywa znacząco mniejsza. Nie znaczy to jednak, że jest to niewykonalne, wręcz przeciwnie. Dzięki szerokiej gamie rozwiązań w łatwy sposób można poradzić sobie z nagromadzeniem produktów czy naczyń. Warto wziąć pod uwagę:- listwy magnetyczne – można je zamontować zarówno na drzwiach szafki, jak i ścianie; to innowacyjna alternatywa, np. dla stojaka na noże; może również posłużyć do zawieszenia doniczek z ziołami;
- rurki z haczykami – to bardzo dobre i ładnie prezentujące się rozwiązanie na akcesoria kuchenne IKEA, jak chochelka do zupy, sitko, tarka do warzyw czy łyżki do sałatki; sposób ten sprawdzi się w każdej kuchni, rurkę najlepiej przymocować do ściany;
- półki na reling – znakomicie będą komponować się z innymi dodatkami w kuchni; montuje się je na ścianie, umożliwiają zagospodarowanie wolnej przestrzeni w małej kuchni; dzięki tego typu półce znajdzie się miejsce i na ręcznik papierowy, i na sztućce czy przyprawy;
- relingi w formie wieszaków na drzwi – podobnie jak półki na reling doskonale sprawdzają się w kuchni o małym metrażu; pozwalają przechowywać produkty w łatwo dostępnych miejscach dla wszystkich domowników;
- wkłady do szuflad do przechowywania sztućców czy talerzy – różnego rodzaju organizery do szuflad albo kosze to rozwiązanie, które z pewnością powinno znaleźć się w małej kuchni; dzięki nim nie tylko zachowa się porządek w pomieszczeniu, ale przede wszystkim zapewni łatwy dostęp do naczyń czy sztućców.
Jak utrzymać porządek w kuchni?
Porządek w kuchni to priorytet, tylko jak go utrzymać? Oto kilka wskazówek:- częste mycie blatów kuchennych – nie warto zostawiać mycia blatów kuchennych na weekend czy generalne porządki przed świętami, najlepiej jest robić to regularnie; jeśli już nie po każdy użyciu, to przynajmniej codziennie; dzięki temu uniknie się lepkiego blatu okraszonego dodatkowo plamami z pomidorów czy okruszkami po chlebie;
- segregacja odpadów – to w dzisiejszych czasach już nawet nie trend, ale wymóg; nie musi to być jednak wcale trudne, wystarczy zakupić specjalne kosze na śmieci do segregowania; dzięki nim szybko i sprawnie będzie można pozbyć się odpadów, nie narażając się na kary, wyższe opłaty i pomagając środowisku;
- mycie zlewu i naczyń – podobnie jak blaty, również zlew i naczynia najlepiej jest umyć od razu po użyciu; nie warto zostawiać naczyń do końca dnia, gdyż zaschnięte resztki będą wymagać większej ilości wody; a to z kolei narazi domowników na wyższe koszty za jej zużycie; podobnie zlew – warto myć go regularnie;
- odpowiednie czyszczenie płytek między szafkami a blatem – płytki między blatem a szafkami kuchennymi mają to do siebie, że niestety szybko ulegają zabrudzeniu; nie powinno się tego zostawiać na koniec dnia, a już tym bardziej tygodnia; warto regularnie czyścić płytki środkami do tego przeznaczonymi.
Przechowywanie przypraw
Przechowywanie przypraw może odbywać się na wiele sposobów, oto przykładowe:- organizer na przyprawy w torebkach – można go bez problemu zakupić, pozwala uporządkować przyprawy, a także zapobiec ich ewentualnemu rozsypaniu;
- szklane słoiczki na przyprawy – są nie tylko użyteczne, ale i eleganckie; będą bardzo ładnie prezentować się w każdej kuchni;
- ceramiczne pojemniki na przyprawy kuchenne – to bardzo stylowe opakowanie na przyprawy, które przywodzi na myśl stylistykę rustykalną albo boho;
- półki do kuchni na przyprawy – stają się coraz bardziej modne, warto wykorzystać to rozwiązanie w swojej kuchni; dzięki niemu ma się przyprawy zawsze pod ręką;
- stojaki/podstawki na przyprawy – podobnie jak półki na przyprawy, to rozwiązanie bardzo komfortowe i praktyczne, warto je wziąć pod uwagę w trakcie projektowania kuchni, czy to dużej, czy też małej.
Przechowywanie herbaty w kuchni
To, jak będzie się przechowywać herbatę w kuchni, wpływa na jej smak i trwałość. Warto postawić na sprawdzone rozwiązania, takie jak metalowe pojemniki, słoiki czy puszki. Nie przepuszczają one światła, chronią ponadto przed wilgocią oraz tlenem. Należy pamiętać, by przesypać herbatę zaraz po otwarciu, np. do metalowego pojemnika. Warto zwrócić uwagę również na to, że są to opakowania niezwykle eleganckie i stylowe, doskonale wpiszą się w aranżację kuchni.
Przechowywanie mąki w kuchni
Od tego, jak będzie się przechowywać mąkę, zależeć będzie jej trwałość i świeżość. Produkt ten potrzebuje suchego i ciemnego miejsca, najlepiej zamkniętej szafki. Mąkę warto zaraz po otwarciu przesypać do słoika albo plastikowego pojemnika. Dzięki temu zachowa ona znacznie dłużej świeżość i będzie doskonale sprawdzać się przy wypiekach bądź innych potrawach.W czym przechowywać produkty w lodówce?
Przechowywanie w lodówce żywności jest tematem niełatwym, ale niezwykle ważnym. Chodzi tu przecież o trwałość produktów oraz ich świeżość. Nieprawidłowo przechowywane jedzenie szybko się psuje. Warto zaopatrzyć się w kilka rzeczy, np.: plastikowe pudełka, pojemniki próżniowe, woreczki foliowe zamykane na strunę, folię aluminiową, pojemniki szklane czy papier śniadaniowy. Są to niezbędne produkty w każdym domu. Dzięki nim możliwe będzie zachowanie świeżości warzyw, owoców, jogurtów, mięsa czy ugotowanej kaszy.Organizacja kuchni pod względem przechowywania produktów jest jedynym z najważniejszych zadań, przed jakimi staje człowiek, który aranżuje wnętrze mieszkania bądź domu. Należy dobrać nie tylko styl szafek, ale i fronty. Bowiem wszystko powinno być tak praktyczne, jak i stylowe. Warto poświęcić czas oraz zwiększyć budżet na kuchnię, gdyż to z pewnością się zwróci. Kuchnia to serce każdego domu.
Artykuł powstał z udziałem marki IKEA