Sposób przygotowania:
Orientalne warzywa w cieście
Na wstępie bakłażany i cukinie pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. następnie brokuł pokroić na małe cząstki a marchewki na plastry ok pół cm. Bakłażany i cukinie wrzucić do garnka lub wyłożyć na stół i przykryć czymś ciężkim w celu wyciśnięcia z nich soku. W międzyczasie przygotować sos z podanych składników. Przygotować ciasto z podanych składników i zanurzać w nim kawałki warzyw, następnie obsmażyć je z obu stron na kolor złocisty w głębokiej oliwie. Odsączyć z tłuszczu za pomocą np. pergaminu. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i posiekać na kawałki;) marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pomidory dusić dotąd aż staną się jednolitą masą, pokroić cebulę w krążki i dodać do duszących się pomidorów (cebuli nie przysmażać wstępnie) a następnie dodać startą marchewkę oraz przyprawy. Dusić dotąd aż sos stanie się gęsty.Gotowe warzywa ochłodzone podawać na talerzu z gorącym sosem. Równie dobrze smakuje też z ryżem;)
Gość
1) bakłażany żeby pozbyły sie soku wystarczy posolic i pozostawic na ok 20 min
2) za pomocą pergaminu nie odsączy się tłuszczu, bardziej przydadzą się reczniki papierowe
3) marchewka nawet starta na tarce dusi się dłużej niż pomidory
4) czemu obsmażone warzywa mają byc podane chłodne?
5) pisze się kolENdra
a poza tym pewnie wszystko jest ok!
pozdrawiam:)
Creator
Warzywa mają choć nie muszą być podawane chłodne, ale jeśli są chłodne to jeśli je podasz z gorącym sosem to wtedy będzie OK;)
Gość