Creator

Creator

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Orientalne warzywa w cieście

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie wegetariańskie choć troszeczkę tłuste. Są różne wersje warzyw w cieście, to mój autorski przepis, proszę o szczere opinie i krytykę;)

Orientalne warzywa w cieście

Składniki:

Orientalne warzywa w cieście

 

 

  • na sos:
  • 2 duże pomidory
  • 30 dag marchewki
  • duża cebula
  • przecier pomidorowy (ewentualnie)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta imbiru
  • szczypta mielonych nasion kolędry
  • 2 łyżeczki mielonej chilli
  • pieprz
  • sól

 

  • Na ciasto:
  • pół litra mleka
  • szklanka piwa jasnego
  • 2-3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • papryka chilli w proszku do smaku
  • szczypta bazylii i szczypta koperku
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Orientalne warzywa w cieście
Na wstępie bakłażany i cukinie pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. następnie brokuł pokroić na małe cząstki a marchewki na plastry ok pół cm. Bakłażany i cukinie wrzucić do garnka lub wyłożyć na stół i przykryć czymś ciężkim w celu wyciśnięcia z nich soku. W międzyczasie przygotować sos z podanych składników. Przygotować ciasto z podanych składników i zanurzać w nim kawałki warzyw, następnie obsmażyć je z obu stron na kolor złocisty w głębokiej oliwie. Odsączyć z tłuszczu za pomocą np. pergaminu. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i posiekać na kawałki;) marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pomidory dusić dotąd aż staną się jednolitą masą, pokroić cebulę w krążki i dodać do duszących się pomidorów (cebuli nie przysmażać wstępnie) a następnie dodać startą marchewkę oraz przyprawy. Dusić dotąd aż sos stanie się gęsty.Gotowe warzywa ochłodzone podawać na talerzu z gorącym sosem. Równie dobrze smakuje też z ryżem;)