Orzechowe szaleństwo

  • 2

Orzechy kiedyś stanowiły wyłącznie przysmak bogatych ludzi, natomiast obecnie są dostępne dla wszystkich osób, które mogą się nimi zajadać.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Orzechowe szaleństwo
Ich smak poznaliśmy dzięki Arabom, którzy przywieźli orzechy do średniowiecznej Europy. Początkowo dodawano je jedynie do deserów. Teraz podkreślają także smak dań mięsnych,warzywnych i sosów. Jest wiele odmian orzechów, oto kilka z nich:

Orzechy ziemne nazywane są arachidowymi lub fistaszkami. Są bogate w tłuszcze, białka, witaminę E i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń i żelazo. Orzeszki ziemne służą głównie do produkcji oleju arachidowego, a także margaryny i masła orzechowego. W sklepach dostępne są prażone, solone lub słodzone. Fistaszki obniżają również poziom cholesterolu we krwi.

Nerkowce mają najsubtelniejszy wśród orzechów smak. Są świetnym źródłem białka dla wegetarian. Zawierają również kwas foliowy szczególnie potrzebny kobietom w ciąży.

Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne. Zawierają od 50 do 70 % tłuszczu a poza tym witaminy z grupy B, witaminy C i E oraz magnez i żelazo. Białko orzechów włoskich sprzyja wzrostowi mięśni i daje fizyczną siłę. Orzechy te chronią także serce.

Orzechy laskowe zawierają duże ilości tłuszczu, witaminy B6 i E, a także białko, cukry, wapń i mangan. Szczególnie późną jesienią i zimą, kiedy są najlepsze, zaleca się je zwłaszcza dzieciom, osobom chorym na anemię, wyczerpanym nerwowo oraz pracującym umysłowo. Mogą je spożywać również chorzy na cukrzycę. Zaledwie 100g tych orzechów pokrywa 4-dniowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E.

Pistacje. Jasnozielone owoce drzewa pistacjowego. Są nie tylko smaczne,ale też bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i proteiny. Zawierają dużo błonnika, magnezu i potasu a także witaminy E i witamin z grupy B. Pistacje regulują pracę serca. Używa się ich głownie do wyrobów cukierniczych, lodów, marcepanów, budyniów i słodkich farszów.

Migdały to najszlachetniejsze z orzechów. Można je podzielić na dwie grupy: słodkie i gorzkie. Gorzkich nie należy jeść ponieważ zawierają kwas pruski. Wykorzystuje się je do produkcji olejków aromatycznych. Dzięki zawartości potasu i witamin B1 i PP poprawiają pamięć i koncentrację, obecna w nich witamina E chroni przed miażdżycą i zawałem serca, a magnez zapewnia dobrą kondycję układu nerwowego. Poza tym migdały obniżają poziom cholesterolu we krwi.