Sposób przygotowania:
Panierowany pstrąg w marynacie z szałwii
Pstrąga patroszymy, skrobiemy z łusek i filetujemy. Otrzymujemy 2 filety, które smarujemy marynatą przygotowaną z roztartej w moździerzu szałwii, pieprzu, soli i oliwy z oliwek. Tak przygotowaną rybę w marynacie przykrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki na ok 3 godziny (nie zaszkodzi dłużej) Młode ziemniaki czyścimy z piasku i gotujemy w mundurkach. Ugotowane ziemniaki kroimy każdy na 8 części i podsmażamy z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Pod koniec smażenia ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem, suszonym rozmarynem, bazylią i ostrą papryką.Równolegle na drugiej patelni smażymy filety pstrąga panierowane w mące, jajku i tartej bułce.Przygotowujemy surówkę: sałatę lodową rwiemy na kawałki , pomarańczę obieramy i kroimy na kawałki, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Surówkę przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Panierowaną rybę podajemy z podsmażonymi ziemniaczkami i surówką.