Papryka pochodzi z Peru, uprawiano ją już 2,5 tysiąca lat przed naszą erą. Do Europy została sprowadzona za przyczyną Krzysztofa Kolumba. Suszona papryka jest przyprawą powszechną i cenioną za smak i aromat. Papryka ma szerokie zastosowanie kulinarne. Właściwie można ją dodać do każdej potrawy. Papryka zdobyła także uznanie wśród cukierników, którzy zaczęli stosować ją do swoich wyrobów w celu wzbogacenia smaku.
Papryka jest głównym składnikiem kuchni węgierskiej i meksykańskiej. W Polsce uprawia się latem i jesienią, dlatego na początku roku jest ona importowana, głównie z Hiszpanii.
Papryka jest rośliną jednoroczną. Kształt i kolor i smak papryki jest zróżnicowany i zależny od odmiany. Najczęściej spotykamy paprykę w kolorach czerwonym, żółtym, pomarańczowym oraz zielonym. Paprykę można suszyć, mrozić, jeść na surowo oraz konserwować.
Odmiany papryki:
1. Bell to słodka czerwona, żółta lub zielona papryka, wykorzystywana do przyrządzania leczo i sosów. Paprykę Bell można jeść na surowo.
2. Cayenne (inaczej pieprz kajeński) to bardzo ostra papryka, o długim i smukłym kształcie. Ta odmiana jest suszona, a następnie mielona.
3. Chilaca to ostra papryka w kolorze czekolady. Papryka ta poddawana jest suszeniu. Po wysuszeniu ma pomarszczoną skórkę, dlatego też nazywana jest "rodzynką".
4. Jalapeno to bardzo ostra papryka o małych, czerwonych lub zielonych owocach. Ta papryka używana jest w postaci świeżej oraz konserwowej.
5. Pepperoni to słodka papryka o wydłużonych owocach. Używana jest jako dodatek do pizzy.
6. Tabasco to długa, ostra papryka wykorzystywana do produkcji sosu Tabasco.
7. Tomato to słodka papryka, z której produkowana jest papryka w proszku.
8. Zorza to bardzo słodka czerwona lub żółta papryka. Używana jest jako dodatek do konserw i mrożonek.
9. Chili to bardzo ostra papryka o małych, czerwonych owocach. Używana jest jako przyprawa.
Jak kupować dobra paprykę?
Wybierając paprykę zwróć uwagę na te sztuki, których skórka jest lśniąca i gładka. Owoce papryki powinny być twarde i jędrne, bez uszkodzeń, o jednolitym, intensywnym kolorze.
Jak przechowywać paprykę?
Paprykę należy przechowywać w temperaturze 7-14 stopni Celsjusza. przechowywana w takich warunkach zachowuje świeżość nawet do 12 dni.
Zdrowotne oblicze papryki:
Papryka zawiera dużo potasu, witaminy C, beta-karotenu, bioflawonoidów, które mają właściwości przeciwnowotworowe.
Źródło: Wszystko co powinieneś wiedzieć o papryce
Papryka jest głównym składnikiem kuchni węgierskiej i meksykańskiej. W Polsce uprawia się latem i jesienią, dlatego na początku roku jest ona importowana, głównie z Hiszpanii.
Papryka jest rośliną jednoroczną. Kształt i kolor i smak papryki jest zróżnicowany i zależny od odmiany. Najczęściej spotykamy paprykę w kolorach czerwonym, żółtym, pomarańczowym oraz zielonym. Paprykę można suszyć, mrozić, jeść na surowo oraz konserwować.
Odmiany papryki:
1. Bell to słodka czerwona, żółta lub zielona papryka, wykorzystywana do przyrządzania leczo i sosów. Paprykę Bell można jeść na surowo.
2. Cayenne (inaczej pieprz kajeński) to bardzo ostra papryka, o długim i smukłym kształcie. Ta odmiana jest suszona, a następnie mielona.
3. Chilaca to ostra papryka w kolorze czekolady. Papryka ta poddawana jest suszeniu. Po wysuszeniu ma pomarszczoną skórkę, dlatego też nazywana jest "rodzynką".
4. Jalapeno to bardzo ostra papryka o małych, czerwonych lub zielonych owocach. Ta papryka używana jest w postaci świeżej oraz konserwowej.
5. Pepperoni to słodka papryka o wydłużonych owocach. Używana jest jako dodatek do pizzy.
6. Tabasco to długa, ostra papryka wykorzystywana do produkcji sosu Tabasco.
7. Tomato to słodka papryka, z której produkowana jest papryka w proszku.
8. Zorza to bardzo słodka czerwona lub żółta papryka. Używana jest jako dodatek do konserw i mrożonek.
9. Chili to bardzo ostra papryka o małych, czerwonych owocach. Używana jest jako przyprawa.
Jak kupować dobra paprykę?
Wybierając paprykę zwróć uwagę na te sztuki, których skórka jest lśniąca i gładka. Owoce papryki powinny być twarde i jędrne, bez uszkodzeń, o jednolitym, intensywnym kolorze.
Jak przechowywać paprykę?
Paprykę należy przechowywać w temperaturze 7-14 stopni Celsjusza. przechowywana w takich warunkach zachowuje świeżość nawet do 12 dni.
Zdrowotne oblicze papryki:
Papryka zawiera dużo potasu, witaminy C, beta-karotenu, bioflawonoidów, które mają właściwości przeciwnowotworowe.
Źródło: Wszystko co powinieneś wiedzieć o papryce