Termin ważności żywności

Czy wiesz, że jeśli kupiłaś przeterminowany artykuł, który okazał się popsuty, nie możesz go reklamować.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Termin ważności żywności
Sklep nie może sprzedawać przeterminowanej żywności nawet po obniżonej cenie. Każdy artykuł żywnościowy powinien mieć datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia. Co kryje się pod tymi oznaczeniami?

Minimalna trwałość to data, do której prawidłowo przechowywany produkt zachowuje wszystkie swoje właściwości. Określa ją napis „najlepiej spożywać przed...”. Znakuje się nim wszystkie trwałe środki spożywcze, np. wyroby cukiernicze, przetwory warzywne i owocowe pasteryzowane, a także dietetyczne środki spożywcze oraz suplementy diety.

Przy określaniu minimalnej trwałości obowiązuje zasada, że podaje się w kolejności dzień, miesiąc i rok, z tym, że w przypadku produktów o trwałości:
- do 3 miesięcy – można podać jedynie dzień i miesiąc,
- od 3 do 18 miesięcy – tylko miesiąc i rok;
- powyżej 18 miesięcy – rok.

Natomiast termin przydatności do spożycia określa się napisem „należy spożyć do...”.
W tym przypadku podaje się w kolejności dzień, miesiąc oraz, jeżeli to możliwe, rok. Po tej dacie artykuł należy wyrzucić, bo nie nadaje się już do jedzenia. Termin przydatności do spożycia jest stosowany do oznaczania środków spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się (np. wędzonych ryb, produktów mięsnych, sałatek).

Źródło: Pani domu