Pasteryzacja

Co to jest pasteryzacja i jak ją przeprowadzić?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasteryzacja
Pasteryzacja jest metodą konserwowania żywności, polegającą na ogrzewaniu produktu zamkniętego w szczelnym pojemniku do temp. powyżej 60 stopni C w celu zniszczenia drobnoustrojów i zarodników grzybów powodujących psucie.

Pasteryzujemy przetwory z grzybów, warzyw i owoców. Pasteryzując żywność w domu, umieszczamy ją po przetworzeniu w starannie wyparzonych i wytartych do sucha słojach, nakładamy pokrywki (nie zakręcając ich) i wkładamy do dużego garnka z drewnianą kratką lub ułożonymi kilkoma warstwami papieru na dnie.

Po wlaniu do garnka wody do 3/4 wysokości słoika, garnek przykrywamy, ogrzewamy do zagotowania i pozostawiamy we wrzątku przez 25 min. W czasie gotowania zakręcamy częściowo nakrywki, które dokręcamy po wyjęciu słoików z wody.

Produkty do pasteryzowania najlepiej nakładać do słoików jeszcze gorące-zaraz po ich przetworzeniu (ugotowaniu, uduszeniu). Produkty, na których nam szczególnie zależy, pasteryzujemy dwukrotnie.