Sposób przygotowania:
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybam
Przygotowujemy roczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.
W tym czasie przesiać mąkę, posiekać kapustę, pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, grzyby suszone namoczyć.
Kapustę gotować w wodzie z dodatkiem kucharka i przyprawy do bigosu do miękkości. Pieczarki usmażyć na patelni.
Wyrośniety rozczyn mieszamy delikatnie z mąką, zlaewamy mlekiem, dokładnie ugniatamy ciasto, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Na patelni smażymy pieczarki, z pokrojonymi suszonymi grzybami (aż woda wyparuje), przyprawiamy mocno pieprzem, solą do smaku.
Gotową kapustę i grzyby dokładnie odsączamy, mieszamy razem, ew doprawiamy - farsz jest gotowy :)
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części , wałkujemy formując prostokąty, dzielimy ciasto na małe prostokąciki, nakładamy farsz po skosie, 2 wolne rogi zwijamy do siebie. Paszteciki układamy na blaszce, smarujemy jajkiem, odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia i pieczemy w temp 180 stopni ok 15-20 minut.
W tym czasie przesiać mąkę, posiekać kapustę, pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, grzyby suszone namoczyć.
Kapustę gotować w wodzie z dodatkiem kucharka i przyprawy do bigosu do miękkości. Pieczarki usmażyć na patelni.
Wyrośniety rozczyn mieszamy delikatnie z mąką, zlaewamy mlekiem, dokładnie ugniatamy ciasto, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Na patelni smażymy pieczarki, z pokrojonymi suszonymi grzybami (aż woda wyparuje), przyprawiamy mocno pieprzem, solą do smaku.
Gotową kapustę i grzyby dokładnie odsączamy, mieszamy razem, ew doprawiamy - farsz jest gotowy :)
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części , wałkujemy formując prostokąty, dzielimy ciasto na małe prostokąciki, nakładamy farsz po skosie, 2 wolne rogi zwijamy do siebie. Paszteciki układamy na blaszce, smarujemy jajkiem, odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia i pieczemy w temp 180 stopni ok 15-20 minut.