SUPERPRZEPIS

Paszteciki z mięsem i czarnuszką

  • 11
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Paszteciki z mięsem i czarnuszką

Doskonałe na przekąskę albo jako dodatek do barszczu czerwonego.

Składniki:

Paszteciki z mięsem i czarnuszką

 

  • 4 szkl. mąki pszennej luksusowej,
  • 250 g masła albo margaryny,
  • 3 jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 5 dkg świeżych drożdży,
  • ok. 1/2 szkl. śmietany,
  • ok. 1,2 kg gotowanego mięsa,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • do posmarowania: żółtko + mleko,
  • do smaku: sos sojowy grzybowy,
  • papryka mielona słodka,
  • pieprz ziołowy, sól,
  • przyprawa kofte bahari,
  • do posypania: czarnuszka

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięsem i czarnuszką
Mięso było wołowe, z rosołu. Zmieliłam je, dodałam jajko, 3 łyżki sosu sojowego, ok łyżeczki papryki, pół łyżeczki pieprzu ziołowego i łyżeczki przyprawy kofti bahari (to turecka mieszanka przypraw ziołowych używana do mięs). Na oleju przesmażyłam drobniutko posiekaną cebulę, dodałam do mięsa, wyrobiłam masę.



Mąkę przesiałam z solą. Drożdże roztarłam z cukrem, odstawiłam żeby zrobiły się płynne. Zimną margarynę wkroiłam do mąki, roztarłam dokładnie palcami tak żeby nie było większych grudek. Wbiłam jajka, wlałam śmietanę 18% i drożdże. Zagniotłam ciasto. Ma być dość elastyczne i gładkie. Podzieliłam je na 8 części. Każdą rozwałkowywałam na prostokąt. Wzdłuż jednego boku nałożyłam farsz, taki wałeczek mięsa i zwinęłam ciasny rulon - brzeg powinien znaleźć się pod spodem. Ostrym nożem pokroiłam rulon na ukośne kawałki. Te ułożyłam luźno na blasze do pieczenia, posmarowałam żółtkiem rozkłóconym z 4 łyżkami mleka i posypałam czarnuszką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż były apetycznie rumiane. Podałam jako dodatek do barszczu czerwonego. Doskonałe są zarówno na gorąco jak i na zimno.



Ciasta nie trzeba na żadnym z etapów przygotowania odstawiać do wyrośnięcia - rośnie dopiero w piekarniku i jest bardzo delikatne!