Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z pistacjami
Mięso, warzywa i namoczone wcześniej grzyby ugotować na wolnym ogniu razem z liściem laurowym, zielem szczyptą soli i pieprzu w niewielkiej ilości wody. Tak aby spokojnie mogła sobie wyparować. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości odstawić do ostygnięcia.
Cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na oleju. dodać wątróbki. Smażyć kilka minut.
Ostudzone mięso przepuścić dwa razy przez maszynkę. Zmielić także warzywa, wątróbkę i cebulę. Do masy dodać jajko, śmietanę, obrane i namoczone w wodzie kilka minut pistacje, przyprawy i sos sojowy. Pod koniec wlać koniak. Powstałą masę przełożyć do natłuszczonej formy. Przykryć folią aluminiową i piec ok. 45 – 60 minut w temp. 180 stopni w kąpieli wodnej. Naczynie z pasztetem musi być zanurzone w większej formie z wodą.
Cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na oleju. dodać wątróbki. Smażyć kilka minut.
Ostudzone mięso przepuścić dwa razy przez maszynkę. Zmielić także warzywa, wątróbkę i cebulę. Do masy dodać jajko, śmietanę, obrane i namoczone w wodzie kilka minut pistacje, przyprawy i sos sojowy. Pod koniec wlać koniak. Powstałą masę przełożyć do natłuszczonej formy. Przykryć folią aluminiową i piec ok. 45 – 60 minut w temp. 180 stopni w kąpieli wodnej. Naczynie z pasztetem musi być zanurzone w większej formie z wodą.