- Teflonowe patelnie i rondle znacznie łatwiej myć. - Patelnie i rondle odlewane z żelaza są doskonałe do wolnego gotowania, ale czasem są zbyt masywne. - Należy sprawdzić, czy rączka patelni lub rondla jest dobrze przymocowana. - Jeśli patelnia ma metalową rączkę, lepsza jest rączka pusta w środku; pełne rączki metalowe bardzo silnie się nagrzewają. - Patelnie lub pokrywki ze szkła żaroodpornego umożliwiają obserwację tego, co dzieje się w naczyniu. - Należy kupować naczynia o grubym dnie. Cienkie dno łatwo się wykrzywia i nie przylega do płyty grzejnej. - Naczynia aluminiowe nagrzewają się równomiernie, ale łatwo można je uszkodzić. - Naczynia emaliowane nagrzewają się bardzo szybko, potrawy mogą się w nich przypalać. - Stal nierdzewna jest trwała i łatwo ją myć. -Nie należy używać naczyń odlewanych z żelaza lub miedzi, gdyż oba te metale niszczą wit. C.