Często gdy pieczemy mięsa marynujemy je i zostawiamy na kilka godzin. Czasami może się zdarzyć, że przedobrzymy i mięso jest za słone. I tutaj świetnie sprawdzi się metoda pieczenia na soli. Do pieczenia najlepiej nadaje się sól kamienna lub morska.
Grubą warstwę sypiemy na blachę do pieczenia mięsa lub inną. Na tę sól kładziemy mięso, może być to schab, karkówka lub szynka. Lekko dociskamy mięso do soli aby jak najbardziej dolegało do soli. Wierzch mięsa smarujemy musztardą francuską. Tak przygotowane mięso bez konieczności czekania jak to jest w przypadku marynowania i pieczemy. Musztarda praktycznie będzie bardzo ciemna i spieczona. Zrobi się z niej skorupa ale to nie szkodzi bo po prostu tę musztardę zdejmujemy i wyrzucamy.
Tak upieczone mięso jest bardzo soczyste. I co ciekawe mięso pieczone na soli pobiera jej tylko tyle ile potrzebuje, czyli w ogóle nie jest za słone. Na ciepło możemy podać z sosem lub na zimno do pieczywa. A sól zrobi się jak bryła i należy ją wyrzucić.
Grubą warstwę sypiemy na blachę do pieczenia mięsa lub inną. Na tę sól kładziemy mięso, może być to schab, karkówka lub szynka. Lekko dociskamy mięso do soli aby jak najbardziej dolegało do soli. Wierzch mięsa smarujemy musztardą francuską. Tak przygotowane mięso bez konieczności czekania jak to jest w przypadku marynowania i pieczemy. Musztarda praktycznie będzie bardzo ciemna i spieczona. Zrobi się z niej skorupa ale to nie szkodzi bo po prostu tę musztardę zdejmujemy i wyrzucamy.
Tak upieczone mięso jest bardzo soczyste. I co ciekawe mięso pieczone na soli pobiera jej tylko tyle ile potrzebuje, czyli w ogóle nie jest za słone. Na ciepło możemy podać z sosem lub na zimno do pieczywa. A sól zrobi się jak bryła i należy ją wyrzucić.