Dania z soczystymi pomidorami

  • 2

Intensywnie czerwone pomidory królują na naszych stołach w letni czas. Zastanawiacie się, jakie potrawy przygotować z ich dodatkiem? Zajrzyjcie do artykułu i przekonajcie się, jak wszechstronne to warzywa!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Dania z soczystymi pomidorami

Smakowite, dojrzałe w słońcu, soczyste pomidory to prawdziwy przysmak wyjątkowo bogaty w cenne składniki odżywcze witaminy i minerały! Na sklepowych pólkach znajdziemy je przez cały rok, ale tylko latem mają wyjątkowy, intensywny smak, który pobudza zmysły. Te cudowne warzywa warto wykorzystywać więc do tradycyjnych i całkiem innowacyjnych dań!

Bez ich udziału nie podanie esencjonalnej pomidorówki, pysznego gazpacho, leczo czy wykwintnego caprese! Jędrne i ociekające sokiem pomidory świetnie sprawdzą się również jako element przekąsek. W tej roli wystąpić mogą faszerowane pomidory, tarty, zapiekanki, sałatki, surówki czy bułeczki.

Pomidory doskonale smakują z dużą ilością przypraw i świeżych ziół, które podkreślają ich wyjątkowy i pełen charakteru smak.

Oto sprawdzone dania z dodatkiem pomidorów. Sprawdźcie czy przypadną Wam do gustu!

Pomidorowy zawrót głowy

Brakuje Wam pomysłów na doskonałe dania z pomidorami? Zainspirujcie się przepisem podanym przez rzelkazag! Jej spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom, a tarta mozzarellą podkreśli wyjątkowość tego włoskiego dania.

Smakowitymi przysmakami na wyjątkowe okazję będą podudzia z kurczaka z mozzarellą i pomidorami udostępnione przez jaga85, która poleca podawać je z kaszą lub ryżem, ale równie ciekawie prezentuje się łosoś w pomidorach od mysza75!

Rolada chlebowa z pesto pomidorowo-bazyliowym Domowy przecier pomidorowy z bazylią Pomidorowo- bazyliowe paluszki

Co sądzicie o przekąskach wypiekanych w domu? Jeśli lubicie takie pieczywo, koniecznie sprawdźcie jak smakują pomidorowo- bazyliowe paluszki i niespotykana rolada chlebowa z pesto pomidorowo- bazylikowym! Wspomniane już w artykule autorki doskonale wiedzą, jak podawać swoje przysmaki, by urzec wszystkich zasiadających do stołu!

Chcecie zachować smak soczystych pomidorów na dłużej? By temu zaradzić, zróbcie na zimę domowy przecier pomidorowy z bazylią, który przygotowała kloruś! Dodane do pomidorów masło, sprawi że przecier zyska kremowy, ciekawy smak!

Łosoś w pomidorach

Mamy nadzieję, że przypadły Wam do gustu nasze smakowite przepisy. Czekamy na Wasze potrawy z tym warzywem w roli głównej. Zapraszamy!

Polecamy: Przepis na pasteryzowane pomidory >>>