Przepis na ciastka orzechy
Różnokształtne ciastka kuszą swym wyglądem, ale stanowią też ciekawą ozdobę dla stołu. Do ich przygotowania wystarczy foremka, odrobina czasu oraz głowa pełna pomysłów. Ciekawą propozycją okażą się szczególnie smakowite ciastka-orzechy. Jak je przygotować?
1. Składniki na ciastka:
4. Blaszkę lub foremkę w kształcie orzechów wylepiamy cienką warstwą ciasta i pieczemy na złoto w temperaturze 180 ° C.
5. Serek mascarpone przekładamy do miski i ubijamy z masą kajmakową.
6. Orzechy sparzamy gorącym mlekiem i rozdrabniamy na drobno, a potem dodajemy do kremu dokładnie mieszając.
7. Wnętrze upieczonych wcześniej ciastek wypełniamy kremem i łączymy ze sobą w ciasteczkowe łupiny. Gotowe orzechy schładzamy w lodówce ok. 3 godziny.
Fot. Fotolia
Pomysły na krem do ciastek
Ciastka-orzechy, kryją w swym wnętrzu pyszny krem, który idealnie komponuje się z ich kruchą skorupką. By dogodzić swemu podniebieniu, desery te wypełniać można własnym, ulubionym nadzieniem. Do tego celu świetnie nadadzą się masła orzechowe, masy budyniowe i te na bazie margaryny.
Jeśli lubicie desery z dodatkiem owoców, wnętrze Waszych ciastek możecie nadziać ich kawałkami - najlepiej zasmakują z dodatkiem bitej śmietany. Wytwarzane przez siebie kremy warto łączyć też z kawałkami czekolady, płatkami migdałowymi czy sezamem i innymi ziarnami!
Forma do ciastek i ich dekorowanie
Obecnie na rynku spożywczym spotkać można najróżniejsze foremki do wypiekania ciastek. Jeśli chcecie uzyskać ciasteczkowe łupiny, także musicie nabyć jedną z nich. W ofertach internetowych znaleźć można kilka ich rodzajów.
Występują najczęściej w postaci patelni, opiekacza i blaszanych lub silikonowych foremek. Przed pierwszym użyciem należy je dokładnie umyć i nasmarować tłuszczem - wówczas upieczone ciastka łatwiej będzie z nich wyjąć!
Wypiekane w domowych warunkach ciastka-orzechy, doskonale prezentują się bez zbędnych dekoracji - taki w końcu ich urok! Jeśli chcecie jednak ozdobić Wasze orzechowe smakołyki, użyjcie do tego celu lukru, polewy karmelowej i czekoladowej, a także kolorowych cukiereczków bądź wiórek kokosowych.
Fot. Fotolia
Właśnie rozpoczyna się sezon na orzechy włoskie. By dobrze się do niego przygotować, warto zacząć od zrobienia słodkich ciastek orzeszków z kremem orzechowym. W takiej postaci doskonale umilą Wam jesienne popołudnia przy kawie i herbacie!
Różnokształtne ciastka kuszą swym wyglądem, ale stanowią też ciekawą ozdobę dla stołu. Do ich przygotowania wystarczy foremka, odrobina czasu oraz głowa pełna pomysłów. Ciekawą propozycją okażą się szczególnie smakowite ciastka-orzechy. Jak je przygotować?
1. Składniki na ciastka:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g margaryny lub masła
- 250 g drobnego cukru
- 1,5 łyżki kakao
- 1 jajko całe
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- foremka na ciastka orzechy (dostępna w sklepach z artykułami cukierniczymi oraz w sklepach internetowych)
- 150g serka mascarpone
- 200g masy kajmakowej o smaku orzechowym
- pokruszone lub zmielone orzechy (2 - 3 garści dowolnego gatunku)
4. Blaszkę lub foremkę w kształcie orzechów wylepiamy cienką warstwą ciasta i pieczemy na złoto w temperaturze 180 ° C.
5. Serek mascarpone przekładamy do miski i ubijamy z masą kajmakową.
6. Orzechy sparzamy gorącym mlekiem i rozdrabniamy na drobno, a potem dodajemy do kremu dokładnie mieszając.
7. Wnętrze upieczonych wcześniej ciastek wypełniamy kremem i łączymy ze sobą w ciasteczkowe łupiny. Gotowe orzechy schładzamy w lodówce ok. 3 godziny.
Fot. Fotolia
Pomysły na krem do ciastek
Ciastka-orzechy, kryją w swym wnętrzu pyszny krem, który idealnie komponuje się z ich kruchą skorupką. By dogodzić swemu podniebieniu, desery te wypełniać można własnym, ulubionym nadzieniem. Do tego celu świetnie nadadzą się masła orzechowe, masy budyniowe i te na bazie margaryny.
Jeśli lubicie desery z dodatkiem owoców, wnętrze Waszych ciastek możecie nadziać ich kawałkami - najlepiej zasmakują z dodatkiem bitej śmietany. Wytwarzane przez siebie kremy warto łączyć też z kawałkami czekolady, płatkami migdałowymi czy sezamem i innymi ziarnami!
Forma do ciastek i ich dekorowanie
Obecnie na rynku spożywczym spotkać można najróżniejsze foremki do wypiekania ciastek. Jeśli chcecie uzyskać ciasteczkowe łupiny, także musicie nabyć jedną z nich. W ofertach internetowych znaleźć można kilka ich rodzajów.
Występują najczęściej w postaci patelni, opiekacza i blaszanych lub silikonowych foremek. Przed pierwszym użyciem należy je dokładnie umyć i nasmarować tłuszczem - wówczas upieczone ciastka łatwiej będzie z nich wyjąć!
Wypiekane w domowych warunkach ciastka-orzechy, doskonale prezentują się bez zbędnych dekoracji - taki w końcu ich urok! Jeśli chcecie jednak ozdobić Wasze orzechowe smakołyki, użyjcie do tego celu lukru, polewy karmelowej i czekoladowej, a także kolorowych cukiereczków bądź wiórek kokosowych.
Fot. Fotolia
Właśnie rozpoczyna się sezon na orzechy włoskie. By dobrze się do niego przygotować, warto zacząć od zrobienia słodkich ciastek orzeszków z kremem orzechowym. W takiej postaci doskonale umilą Wam jesienne popołudnia przy kawie i herbacie!
SylaUla
Jagodowa