Na mocy rozporządzenia Komisji Europejskiej fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca została zarejestrowana jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Dolina Dunajca to wyjątkowo ciepły zakątek naszego kraju. Region słynie z fasoli Piękny Jaś, która już na dobre wpisała się w tradycję tamtejszej kuchni. Ma nawet swoje święta: "Święto Fasoli" i "Fasolowe Żniwa", podczas których promuje się właśnie to warzywo.
Fasola Piękny Jaś wyróżnia się lekko słodkim smakiem, krótkim czasem gotowania, wysoką zawartością magnezu. Jej ziarno jest duże, spłaszczone, nasiona mają jednolitą białą barwę, skórka błyszcząca.
Produkty regionalne wyróżnia to, że są wytwarzane/uprawiane tylko w niektórych, określonych regionach Unii Europejskiej, dodatkowo metdy ich wytwarzania są chronione przepisami prawa.
Dolina Dunajca to wyjątkowo ciepły zakątek naszego kraju. Region słynie z fasoli Piękny Jaś, która już na dobre wpisała się w tradycję tamtejszej kuchni. Ma nawet swoje święta: "Święto Fasoli" i "Fasolowe Żniwa", podczas których promuje się właśnie to warzywo.
Fasola Piękny Jaś wyróżnia się lekko słodkim smakiem, krótkim czasem gotowania, wysoką zawartością magnezu. Jej ziarno jest duże, spłaszczone, nasiona mają jednolitą białą barwę, skórka błyszcząca.
Produkty regionalne wyróżnia to, że są wytwarzane/uprawiane tylko w niektórych, określonych regionach Unii Europejskiej, dodatkowo metdy ich wytwarzania są chronione przepisami prawa.