Pieprz jest to roślina z rodziny pieprzowatych uprawiana w Indiach. Uprawiany dla owoców, z których otrzymuje się pieprz przyprawowy. Warto wiedzieć, że pieprz kilka wieków temu był bardzo cenną substancją. Wtedy, nie tak jak dziś, był ograniczony zasięg tej przyprawy. Do krajów europejskich z Indii docierały niewielkie ilości tej przyprawy. Co wpływało na ograniczenie jego dostępności i sprzedaży. Już wówczas wszyscy wiedzieli, że pieprz to bardzo drogocenna przyprawa.
W jednym małym ziarenku pieprzu znajdziemy m. in. białko, błonnik, wapń, magnez i żelazo.
Tyle o nim samym. Używamy go przede wszystkim jako przyprawy do zup, sałatek i wielu dań. Pieprz może być też używany jako pomoc w niejednej chorobie.
Pieprz świetnie sprawdzi się jako składnik płukanki na ból zęba. Sposób przygotowania: 1/5 łyżeczki pieprzu (mielonego) zalej połową szklanki wrzącej wody. Przykryj rondelek przykrywką i podgrzewaj tak przez ok. 7 minut. Po tym czasie odstaw na ok. 15 minut. Tak przygotowaną, ciepłą substancją płucz zęby 2-3 razy dziennie.
Mikstura na reumatyzm. Pieprz jest też znakomitą miksturą na bolące stawy. Sposób przygotowania: Łyżkę świeżo zmielonego pieprzu wymieszaj w szklance rozpuszczonego masła klarowanego. Przełóż do jakiegoś naczynia i włóż to naczynie do garnka z gotująca się wodą. W takiej kąpieli wodnej doprowadź do wrzenia tę mieszankę. Podgrzewaj przez ok. 30 minut. Przestudź i stosuj do nacierania stawów.
Nalewka z pieprzu na katar. Gdy poczujesz, że zbiera Cię przeziębienie, stosuj nalewkę z pieprzu. Sposób przygotowania: ok. 25 ziaren pieprzu wsyp do 45% wódki w litrowej butelce. Odstaw na tydzień do ciepłego miejsca. Przelewaj z tej butelki prosto do kieliszka i pij raz dziennie. Nalewka rozgrzeje nas przy przeziębieniu.
Pieprz obniża także ciśnienie i pomaga dotlenić nasze tkanki.
W jednym małym ziarenku pieprzu znajdziemy m. in. białko, błonnik, wapń, magnez i żelazo.
Tyle o nim samym. Używamy go przede wszystkim jako przyprawy do zup, sałatek i wielu dań. Pieprz może być też używany jako pomoc w niejednej chorobie.
Pieprz świetnie sprawdzi się jako składnik płukanki na ból zęba. Sposób przygotowania: 1/5 łyżeczki pieprzu (mielonego) zalej połową szklanki wrzącej wody. Przykryj rondelek przykrywką i podgrzewaj tak przez ok. 7 minut. Po tym czasie odstaw na ok. 15 minut. Tak przygotowaną, ciepłą substancją płucz zęby 2-3 razy dziennie.
Mikstura na reumatyzm. Pieprz jest też znakomitą miksturą na bolące stawy. Sposób przygotowania: Łyżkę świeżo zmielonego pieprzu wymieszaj w szklance rozpuszczonego masła klarowanego. Przełóż do jakiegoś naczynia i włóż to naczynie do garnka z gotująca się wodą. W takiej kąpieli wodnej doprowadź do wrzenia tę mieszankę. Podgrzewaj przez ok. 30 minut. Przestudź i stosuj do nacierania stawów.
Nalewka z pieprzu na katar. Gdy poczujesz, że zbiera Cię przeziębienie, stosuj nalewkę z pieprzu. Sposób przygotowania: ok. 25 ziaren pieprzu wsyp do 45% wódki w litrowej butelce. Odstaw na tydzień do ciepłego miejsca. Przelewaj z tej butelki prosto do kieliszka i pij raz dziennie. Nalewka rozgrzeje nas przy przeziębieniu.
Pieprz obniża także ciśnienie i pomaga dotlenić nasze tkanki.