Święta Bożonarodzeniowe kojarzą nam się z pysznymi ciastami, wigilijnymi potrawami oraz naszą domową kuchnią, w której unosi się zapach korzennych przypraw, goździków oraz słodkich wypieków. Ale kiedy najlepiej wypiekać pyszne ciasteczka i pierniczki? Przecież do świąt jeszcze daleko? Na to pytanie znamy już odpowiedź!
"Takie ciasto powinno leżakować 4-6 tygodni, więc to ostatni dzwonek, by przygotować je z myślą o świętach, a tuż przed Bożym Narodzeniem upiec i korzennym aromatem napełnić cały dom. Z mojego przepisu wychodzi spora ilość pysznych pierniczków. Przechowują się doskonale i są wspaniałym poczęstunkiem w czasie karnawału" - zdradziła Pani Ewa.
Nie pozostaje nam nic innego jak tylko zakasać rękawy i wziąć się do roboty! Specjalnie dla Was Przedstawiamy przepis na krakowskie pierniczki wg Ewy Wachowicz.
Ciasto:
- 1kg cukru
- 1 kg miodu wielokwiatowego
- 4 kostki masła
- 2,5 - 3kg mąki
- 12 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki sody
- 2-3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
Jak przyrządzić pierniczki:
1. Masło roztapiam, wsypuję cukier. Gdy się rozpuści, dodaję miód. Zdejmuję z ognia, dodaję przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową. Studzę.
2. Jajka miksuję. Do mąki wsypuję proszek do pieczenia i sodę, przesiewam. Stopniowo, naprzemiennie łączę jajka oraz przesiane, sypkie składniki z wystudzoną słodką masą. Dobrze mieszam i odstawiam na 4-6 tygodni do leżakowania – najlepiej w glinianym naczyniu w chłodnym miejscu.
Ciasto powinno być dość twarde, co zależy od wielkości jajek i jakości mąki.
3. Piernikowego „staruszka” dzielę na kilka części. Rozwałkowuję jak pierogi. Mocno podsypuję mąką, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wycinam serca, anioły, gwiazdki itd.
4. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 30 minut – na złoty kolor.
5. Gotowe pierniczki zdobię lukrem lub polewą z czekolady (najprostszy i najsmaczniejszy lukier robię ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem na puszystą gęstą masę, natomiast tabliczkę czekolady roztapiam nad kąpielą wodną dodając łyżkę masła i łyżkę mleka)
Zdjęcia: Informacja prasowa, Fotolia
"Takie ciasto powinno leżakować 4-6 tygodni, więc to ostatni dzwonek, by przygotować je z myślą o świętach, a tuż przed Bożym Narodzeniem upiec i korzennym aromatem napełnić cały dom. Z mojego przepisu wychodzi spora ilość pysznych pierniczków. Przechowują się doskonale i są wspaniałym poczęstunkiem w czasie karnawału" - zdradziła Pani Ewa.
Nie pozostaje nam nic innego jak tylko zakasać rękawy i wziąć się do roboty! Specjalnie dla Was Przedstawiamy przepis na krakowskie pierniczki wg Ewy Wachowicz.
Ciasto:
- 1kg cukru
- 1 kg miodu wielokwiatowego
- 4 kostki masła
- 2,5 - 3kg mąki
- 12 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki sody
- 2-3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
Jak przyrządzić pierniczki:
1. Masło roztapiam, wsypuję cukier. Gdy się rozpuści, dodaję miód. Zdejmuję z ognia, dodaję przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową. Studzę.
2. Jajka miksuję. Do mąki wsypuję proszek do pieczenia i sodę, przesiewam. Stopniowo, naprzemiennie łączę jajka oraz przesiane, sypkie składniki z wystudzoną słodką masą. Dobrze mieszam i odstawiam na 4-6 tygodni do leżakowania – najlepiej w glinianym naczyniu w chłodnym miejscu.
Ciasto powinno być dość twarde, co zależy od wielkości jajek i jakości mąki.
3. Piernikowego „staruszka” dzielę na kilka części. Rozwałkowuję jak pierogi. Mocno podsypuję mąką, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wycinam serca, anioły, gwiazdki itd.
4. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 30 minut – na złoty kolor.
5. Gotowe pierniczki zdobię lukrem lub polewą z czekolady (najprostszy i najsmaczniejszy lukier robię ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem na puszystą gęstą masę, natomiast tabliczkę czekolady roztapiam nad kąpielą wodną dodając łyżkę masła i łyżkę mleka)
Zdjęcia: Informacja prasowa, Fotolia
Marzena1703
zbysiowa
Asia2582
anemon
martagrzelak17@onet.
Dinah
culinarylover00
ajrinwu
Przyprawa do piernika zawiera gotową, dobraną kompozycje aromatycznych przypraw, która sprawi, że w prosty sposób upieczesz piernik. Natomiast przyprawy korzenne takie jak : imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i pieprz można dodawać samemu według uznania i smaku. Są dla osób, które wolą poeksperymentować i tworzyć swoje własne niepowtarzalne smaki.