Sposób przygotowania:
Piernik staropolski
Masło, miód i cukier podgrzewać, aż składniki się połączą. Zestawić z ognia, ostudzić. Do masy dodawać porcjami mąkę, delikatnie mieszając. Wbijać po 1 jajku, dodać sodę rozpuszczoną w mleku, następnie przyprawy i szczyptę soli. Wyrobić gładką masę, wsypać orzechy, przełożyć ciasto do kamionkowego naczynia i przykryć ściereczką. Odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 1-2 dni. Przed planowanym pieczeniem ciasto podzielić na 3 części, każdą przełożyć do wyścielonej pergaminem formy i upiec (około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni), następnie ostudzić. Placki przełożyć powidłami, obciążyć deseczka, odstawić na parę godzin. Czekoladę roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać masło i śmietanę, mieszać, aż składniki się rozpuszczą. Zestawić z ognia i mieszać, aż polewa przestygnie. Lekko zastygającą polewą ozdobić piernik, posypać słupkami migdałowymi.