Sposób przygotowania:
Piernik staropolski wg holly
Miod, cukier i margaryne wlozyc do garna i podgrzewac do rozpuszczenia. Odstawic do ostudzenia. Nastepnie dodajemy make wymieszana z przyprawami do piernika, cynamon, szczypte soli, jajka, sode wymieszana w mleku (ja wymieszalam sode z maka). Wyrobic ciasto, dodac bakalie. Odstawic na 3-4 tygodni przykryte recznikiem w zimne miejsce(dalam do piwnicy). Po minimum 3 tygodniach upiec ciasto. Podzielilam mase na 3 czesci, rozwalkowalam wlozone miedzy folie i pieklam ok. 30 min.w temp. 160 stopni. Ostudzoney piernik odstawilam pod przykryciem na 7 dni. 2 dni przed spozyciem posmarowalam dzemem sliwkowym i brzoskwiniowym i przelozylam masa orzechowa. Gore piernika udekorowalam polewa czekoladowa wg. cinki.
Śliweczka
msewka