Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami wg Elki
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i odstawiamy na 20 minut.Mąkę przesiewamy dodajemy jajko i sól, wlewamy drożdże mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto dodając stopniowo wodę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie zrobimy farsz. Gotujemy kapustę i osobno grzyby (jeśli są suszone trzeba dzień wcześniej namoczyć). Cebulę kroimy w pół plastry, smażymy na maśle do zeszklenia. Ugotowane grzyby drobno siekamy. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody. dodajemy kapustę i grzyby do cebuli. Mieszamy i doprawiamy przyprawami do smaku. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na cienko. Wycinamy krążki, na środek każdego kładziemy po łyżeczce farszu. Sklejamy i smażymy na rozgrzanym oleju.