SUPERPRZEPIS

Pierogi z kapustą i grzybami wg Elki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pierogi z kapustą i grzybami wg Elki Więcej zdjęć (5)

bardzo smaczne pierożki, fantastycznie komponują się z filiżanką barszczu czerwonego

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami wg Elki

 

  • 5 szklanek mąki
  • 50g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • olej
  • Farsz:
  • 1-2 łyżki masła
  • 500g kapusty kiszonej
  • 200g mrożonych grzybów lub 100g suszonych
  • 1 cebula
  • 1 cebula czerwona
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, szczypta kolendry

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami wg Elki
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i odstawiamy na 20 minut.Mąkę przesiewamy dodajemy jajko i sól, wlewamy drożdże mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto dodając stopniowo wodę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie zrobimy farsz. Gotujemy kapustę i osobno grzyby (jeśli są suszone trzeba dzień wcześniej namoczyć). Cebulę kroimy w pół plastry, smażymy na maśle do zeszklenia. Ugotowane grzyby drobno siekamy. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody. dodajemy kapustę i grzyby do cebuli. Mieszamy i doprawiamy przyprawami do smaku. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na cienko. Wycinamy krążki, na środek każdego kładziemy po łyżeczce farszu. Sklejamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Pierogi z kapustą i grzybami wg Elki
Rozpuszczamy drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy..
Pierogi z kapustą i grzybami wg Elki
Przygotowujemy farsz z kapusty, grzybów i cebuli..
Pierogi z kapustą i grzybami wg Elki
Wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki, potem zlepiamy gotowe pierogi
Pierogi z kapustą i grzybami wg Elki
Czyż nie wyglądają apetycznie??? Życzę smacznego:):)