Piwo pszenne i potrawy

Dla smakoszy tego trunku...

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Piwo pszenne i potrawy
Czy wiecie, do czego należy podawać piwo pszenne? Trafić nie jest aż tak trudno, ponieważ mając szeroką paletę zapachów i aromatów, można je łączyć z mnóstwem potraw i dań, szczególnie latem. Lekka gorycz chmielu, karbonizacja, lekko odczuwana kwaskowatość i przyprawy owocowe wspaniale komponują się z całym bogactwem potraw. Piwo pszenne pasuje do owoców morza, ryb, sushi, różnorodnych rodzajów chleba i innych dań z mąki, serów miękkich, szczególnie świeżego sera koziego, Brie, Camembert, Livarot. Piwo pszenne pasuje też do sałatek oraz lekkich deserów (ciast jagodowych i innych deserów owocowych). Piwo pszenne jest wyjątkowe i można je pić z różnymi dodatkami, które pomagają osiągnąć intensywniejszy smak i aromat n. goździkami, nadającymi powiew krajów egzotycznych; cytryną czy plasterkiem pomarańczy pomagającym nabrać lekkiego, nieco słodko-kwaśnego smaku i aromatu; miodem, konfiturami malinowymi, nadającymi nieco słodkawego smaku, tymiankiem, pomagającym odtworzyć niespodziewanie świeży smak; suszonym białym chlebem, pomagającym odtworzyć dojrzały smak i aromat piwa pszennego.