anoorek

anoorek

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Pizza anoorka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna pizza ze sprawdzonego przepisu.

Pizza anoorka

Składniki:

Pizza anoorka

 

  • Ciasto:
  • szklanka ciepłej, przegotowanej wody
  • pół opakowania świeżych drożdży
  • sól do smaku (łyżeczka)
  • cukier (łyżeczka)
  • mąka

 

 

  • Wierzch:
  • 1) cebula, czosnek - zeszklone na patelni;
  • 2) pieczarki podsmażone lub uduszone,
  • 3) kiełbasa - podsmażona, może być inne mięso gotowane lub smażone,
  • 4) wędzony boczek
  • 5) surowe pomidory pokrojone,
  • 6) ogórek;
  • 7) oliwki
  • 8) kukurydza z puszki;
  • 9) salami na wierzch;
  • 10) ser żółty

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza anoorka
1.Rozpuszczamy drożdże w szklance wody, dodajemy sól i cukier. Następnie, miksując, dodajemy przesiewaną mąkę, powolutku, aż do uzyskania (bezgrudkowego) ciasta. 2.Tak wykonane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. 3.Przygotowujemy sos łącząc w jednolitą masę jego składniki, a następnie odstawiamy go do lodówki na czas przygotowania ciasta. 4.Robimy kopczyk z mąki na stolnicy i wykładamy tam wyrośnięte ciasto. 5.Wyrabiamy ciasto. Rada: gdy ciasto się nie skleja, dodajemy po troszeczku wodę, a gdy się za bardzo klei, podsypujemy mąką. I tak wyrabiamy wedle uznania, w zależności od tego, jak dużego ciasta potrzebujemy. 6.Po wyrobieniu ciasta wyjmujemy je od razu na blachę, wcześniej wyłożoną pergaminem, następnie „dziurkujemy” je widelcem, żeby „oddychało” podczas pieczenia. 7.Smarujemy ciasto równomiernie sosem i rozkładamy składniki. 8.Pieczemy w piekarniku około 30 - 40 minut, bez termoobiegu.