Sposób przygotowania:
Pizza na cienkim cieście z jajkiem i pomidorem
Wykonanie: Na początku mąkę przesypujemy do większego garnka i dodajemy oregano.Jajko rozbijamy i roztrzepujemy wraz z solą w szklance.Dodajemy je do składników suchych. Drożdże rozkruszamy i ucieramy wraz z cukrem. Następnie zalewamy je 1/4 szklanki ciepłej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Kolejno dodajemy je do reszty składników w garnku. Następnie delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Stopniowo dodajemy resztę wody oraz olej. Wyrabiamy do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni. Następnie odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie obieramy cebulę i siekamy w piórka, pomidor płuczemy i kroimy w plastry tak samo jak pieczarki. Następnie gotujemy jajka, obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Kiedy ciasto już wyrośnie wyłożyć brytfanny. Na wierzchu rozprowadzić sos a na nim połowę startego sera kolejno ułożyć pozostałe składniki. Na samym końcu wierzch posypujemy resztą sera oraz przyprawą do pizzy i oregano. Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 min w temperaturze 180 stopni.