Sposób przygotowania:
Pizza z sosem na bazie pesto
Mąkę wsypujemy do miski, drożdże rozdrabniamy, mieszamy dokładnie z gorącą wodą, wlewamy do miski z mąką, dodajemy olej i zagniatamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. W międzyczasie nastawiamy piekarnik do nagrzania na 220 stopni. Ciasto zostawiamy w misce, nakrywamy je czystą ścierką i stawiamy w pobliżu nagrzewającego się piekarnika (lub w innym, ciepłym miejscu). Szpinak wrzucamy do rondelka, rozmrażamy go na małym ogniu solimy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dusimy wszystko razem. Blachę smarujemy olejem. Po ok 15-20 minutach wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i palcami rozkładamy je równomiernie na całej powierzchni. Przygotowujemy sos, którym wysmarujemy pizzę: jogurt mieszamy z pesto, dodajemy oregano, bazylię i wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy dokładnie i smarujemy tym sosem wierzch ciasta. Na to nakładamy podduszony szpinak, kawałki boczku, pokrojony w kostkę ser feta a całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni do momentu aż ser się roztopi a brzegi ciasta zarumienią się.
Carington
ewelina.mn
Pomyliłeś pesto z pleśnią, ale wybaczam, oba zaczynają się na "P" łatwo o błąd jak ktoś nie ma wprawy :D:D:D