Sposób przygotowania:
Placek Po Węgiersku ;-)
Mięso kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia, dajemy sos sojowy, olej, przyprawę do gyrosa, kminek, curry, tymianek, posiekany czosnek,liść laurowy, ziele i pieprz. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Kroimy 2 średnie cebule w kostkę, dusimy na maśle i oleju, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę chwilkę dusimy i dokładamy mięso z marynatą. Dusimy przez chwilkę, dolewamy wody tak aby mięso było zalane. Dokładamy pokrojone w większe plastry pieczarki i paprykę, dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso i pozostałe składniki będą już prawie miękkie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy do miękkości. Do miski wlewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy mąkę, dobrze mieszamy, wlewamy do gulaszu gdy zacznie się gotować dodajemy śmietanę rozrobioną w 1/3 szklance wody i zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Ścieramy na tarce ziemniaki i cebule, dodajemy posiekany czosnek, ubite jajka, mąkę i przyprawy. Smażyć na patelni duże placki. Następnie usmażone placki polewamy gulaszem i dekorujemy.
Kroimy 2 średnie cebule w kostkę, dusimy na maśle i oleju, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę chwilkę dusimy i dokładamy mięso z marynatą. Dusimy przez chwilkę, dolewamy wody tak aby mięso było zalane. Dokładamy pokrojone w większe plastry pieczarki i paprykę, dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso i pozostałe składniki będą już prawie miękkie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy do miękkości. Do miski wlewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy mąkę, dobrze mieszamy, wlewamy do gulaszu gdy zacznie się gotować dodajemy śmietanę rozrobioną w 1/3 szklance wody i zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Ścieramy na tarce ziemniaki i cebule, dodajemy posiekany czosnek, ubite jajka, mąkę i przyprawy. Smażyć na patelni duże placki. Następnie usmażone placki polewamy gulaszem i dekorujemy.
Śliweczka