Wiola8

Wiola8

Kucharz
[Przepisów: 18]

Placek Po Węgiersku ;-)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne Placki po Węgiersku - moja wersja ;-) ;-)

Placek Po Węgiersku ;-)

Składniki:

Placek Po Węgiersku ;-)

 

 

  • Marynata do mięsa:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 1,5 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziela angielskie

 

  • Gulasz:
  • 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 25 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Vegeta, oregano
  • woda

 

 

Sposób przygotowania:

Placek Po Węgiersku ;-)
Mięso kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia, dajemy sos sojowy, olej, przyprawę do gyrosa, kminek, curry, tymianek, posiekany czosnek,liść laurowy, ziele i pieprz. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Kroimy 2 średnie cebule w kostkę, dusimy na maśle i oleju, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę chwilkę dusimy i dokładamy mięso z marynatą. Dusimy przez chwilkę, dolewamy wody tak aby mięso było zalane. Dokładamy pokrojone w większe plastry pieczarki i paprykę, dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso i pozostałe składniki będą już prawie miękkie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy do miękkości. Do miski wlewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy mąkę, dobrze mieszamy, wlewamy do gulaszu gdy zacznie się gotować dodajemy śmietanę rozrobioną w 1/3 szklance wody i zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Ścieramy na tarce ziemniaki i cebule, dodajemy posiekany czosnek, ubite jajka, mąkę i przyprawy. Smażyć na patelni duże placki. Następnie usmażone placki polewamy gulaszem i dekorujemy.