Kuchenki gazowe odchodzą powoli do lamusa. Ich miejsce coraz częściej zastępują płyty ceramiczne i indukcyjne, dzięki którym gotowanie jest nie tylko szybsze, ale także łatwiejsze. Możemy także spodziewać się licznych unowocześnień. Czym dokładnie różnią się od siebie płyty ceramiczne i indukcyjne?
Intuicyjna ceramika…
Płyty ceramiczne podbiły rynek kuchenek już w latach 70. XX w., ukazując konsumentom zupełnie nową jakość gotowania. Odznaczają się nie tylko funkcjonalnością, ale także innowacyjnym i uniwersalnym designem, który pasuje do wielu różnych aranżacji kuchennych.
Płyty ceramiczne, ze względu na swoją płaską i gładką formę są łatwe w czyszczeniu. Bez względu na to czy wykipi mleko czy zachlapiemy ją sosem pomidorowym, łatwo zmyjemy resztki jedzenia, a na płycie nie powstaną brzydkie smugi.
Nie musimy się także martwić o nieestetyczne zarysowania, na które płyta ceramiczna jest całkowicie odporna, ze względu na swoją specyficzną konstrukcję. Pod warstwą wierzchnią, na której stawiamy naczynia, zamontowane są części grzejne.
Są to zwykle spirale elektryczne bądź lampy halogenowe, które w bardzo szybkim czasie podgrzewają garnki, dzięki czemu oszczędzamy czas. Jest to też ekonomiczne rozwiązanie, ponieważ szybsze podgrzewanie zapewnia mniejsze zużycie energii elektrycznej, a co za tym idzie - niższe rachunki za prąd.
To nie koniec zalet płyty ceramicznej. Większość modeli wyposażona jest w panele dotykowe, które usprawniają obsługę kuchenki. Płyty tego rodzaju wyposażone są także w timer. Wystarczy tylko ustawić czas gotowania i gdy potrawa będzie już gotowa, płyta automatycznie wyłączy podgrzewanie.
Na rynku dostępne są także modele płyt ceramicznych wyposażone w czujniki smażenia i automatykę gotowania, które zapewniają gotowanie na jeszcze wyższym poziomie. Nie ma mowy o przesmażeniu dania czy jego przypaleniu. Modele płyt z tymi opcjami są jednak zdecydowanie droższe od tych z podstawowymi.
Fot. Max Kuchnie - Studio AK Kuchnie / Studio Jurimex
... czy oszczędna indukcyjność?
Bezpośrednią konkurencją płyt ceramicznych są równie popularne i nowoczesne – płyty indukcyjne. Tym, co odróżnia te dwa rodzaje płyt jest to, że płyty indukcyjne wyposażone są w inne elementy grzewcze, tzw. cewki, które odpowiedzialne są za wytwarzanie zmiennego pola magnetycznego.
Efektem tego jest podgrzewanie garnków przy jednoczesnym nienagrzewaniu się płyty, co chroni nas przed oparzeniem się o płytę – w przypadku jej dotknięcia. Taki system zapewnia także szybkie podgrzewanie potraw. Tak jak w przypadku płyt ceramicznych – oszczędzamy zarówno czas, jak i prąd.
Płyta indukcyjna jest także łatwa w czyszczeniu. W przypadku pobrudzenia, np. sosem – nie przypala się on ani nie przywiera, ponieważ kuchenka jest zimna, a co za tym idzie – jednym przetarciem wilgotnej szmatki możemy usunąć resztki jedzenia.
Największym minusem płyt indukcyjnych, mimo ich innowacyjności, jest to, że możemy na nich gotować tylko w określonych rodzajach garnków. Należy wykluczyć używanie przede wszystkim garnków emaliowanych, ponieważ mogą ulec zniszczeniu, a potrawy w nich przygotowywane mogą się przypalić.
Najlepiej wyposażyć się w solidne garnki z grubym, ferromagnetycznym dnem. Świetnie sprawdzą się także modele ze stali nierdzewnej oraz żeliwne. W przypadku płyt indukcyjnych, przed zakupem należy upewnić się, że jest to faktycznie płyta indukcyjna, ponieważ na rynku jest wiele podróbek, które jedynie wyglądają jak płyty indukcyjne, a są to zwykłe kuchenki elektryczne. Prawdziwa płyta indukcyjna będzie zawierała napis „for induction”.
Intuicyjna ceramika…
Płyty ceramiczne podbiły rynek kuchenek już w latach 70. XX w., ukazując konsumentom zupełnie nową jakość gotowania. Odznaczają się nie tylko funkcjonalnością, ale także innowacyjnym i uniwersalnym designem, który pasuje do wielu różnych aranżacji kuchennych.
Płyty ceramiczne, ze względu na swoją płaską i gładką formę są łatwe w czyszczeniu. Bez względu na to czy wykipi mleko czy zachlapiemy ją sosem pomidorowym, łatwo zmyjemy resztki jedzenia, a na płycie nie powstaną brzydkie smugi.
Nie musimy się także martwić o nieestetyczne zarysowania, na które płyta ceramiczna jest całkowicie odporna, ze względu na swoją specyficzną konstrukcję. Pod warstwą wierzchnią, na której stawiamy naczynia, zamontowane są części grzejne.
Są to zwykle spirale elektryczne bądź lampy halogenowe, które w bardzo szybkim czasie podgrzewają garnki, dzięki czemu oszczędzamy czas. Jest to też ekonomiczne rozwiązanie, ponieważ szybsze podgrzewanie zapewnia mniejsze zużycie energii elektrycznej, a co za tym idzie - niższe rachunki za prąd.
To nie koniec zalet płyty ceramicznej. Większość modeli wyposażona jest w panele dotykowe, które usprawniają obsługę kuchenki. Płyty tego rodzaju wyposażone są także w timer. Wystarczy tylko ustawić czas gotowania i gdy potrawa będzie już gotowa, płyta automatycznie wyłączy podgrzewanie.
Na rynku dostępne są także modele płyt ceramicznych wyposażone w czujniki smażenia i automatykę gotowania, które zapewniają gotowanie na jeszcze wyższym poziomie. Nie ma mowy o przesmażeniu dania czy jego przypaleniu. Modele płyt z tymi opcjami są jednak zdecydowanie droższe od tych z podstawowymi.
Fot. Max Kuchnie - Studio AK Kuchnie / Studio Jurimex
... czy oszczędna indukcyjność?
Bezpośrednią konkurencją płyt ceramicznych są równie popularne i nowoczesne – płyty indukcyjne. Tym, co odróżnia te dwa rodzaje płyt jest to, że płyty indukcyjne wyposażone są w inne elementy grzewcze, tzw. cewki, które odpowiedzialne są za wytwarzanie zmiennego pola magnetycznego.
Efektem tego jest podgrzewanie garnków przy jednoczesnym nienagrzewaniu się płyty, co chroni nas przed oparzeniem się o płytę – w przypadku jej dotknięcia. Taki system zapewnia także szybkie podgrzewanie potraw. Tak jak w przypadku płyt ceramicznych – oszczędzamy zarówno czas, jak i prąd.
Płyta indukcyjna jest także łatwa w czyszczeniu. W przypadku pobrudzenia, np. sosem – nie przypala się on ani nie przywiera, ponieważ kuchenka jest zimna, a co za tym idzie – jednym przetarciem wilgotnej szmatki możemy usunąć resztki jedzenia.
Największym minusem płyt indukcyjnych, mimo ich innowacyjności, jest to, że możemy na nich gotować tylko w określonych rodzajach garnków. Należy wykluczyć używanie przede wszystkim garnków emaliowanych, ponieważ mogą ulec zniszczeniu, a potrawy w nich przygotowywane mogą się przypalić.
Najlepiej wyposażyć się w solidne garnki z grubym, ferromagnetycznym dnem. Świetnie sprawdzą się także modele ze stali nierdzewnej oraz żeliwne. W przypadku płyt indukcyjnych, przed zakupem należy upewnić się, że jest to faktycznie płyta indukcyjna, ponieważ na rynku jest wiele podróbek, które jedynie wyglądają jak płyty indukcyjne, a są to zwykłe kuchenki elektryczne. Prawdziwa płyta indukcyjna będzie zawierała napis „for induction”.
marcinka