Mała kuchnia - co zrobić, aby była funkcjonalna?

Wydawać by się mogło, że największą zmorą w urządzaniu kuchni jest jej mały metraż. Nic bardziej mylnego! Każdą kuchnię - nawet bardzo małą, można urządzić tak, aby była funkcjonalna a do tego stylowa. Wystarczy w kreatywny sposób podejść do urządzania takiego pomieszczenia i umiejętnie wykorzystać każdy wolny centymetr.

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Mała kuchnia - co zrobić, aby była funkcjonalna?
fot. Max Kuchnie - Studio Euroclass
Podstawą w urządzaniu małej kuchni jest dokładne zmierzenie pomieszczenia i rozplanowanie jego zagospodarowania. Możemy zrobić to samodzielnie lub udać się do studia mebli kuchennych i zaprojektować kuchnię z pomocą specjalisty. W przypadku małych pomieszczeń, zdecydowanie lepszą opcją jest urządzenie kuchni „na wymiar” niż korzystanie z gotowych mebli. Dopasowanie rozwiązań do naszych konkretnych potrzeb pozwoli nam urządzić kuchnię marzeń, nawet w przypadku, gdy nie dysponujemy dużą przestrzenią.

Innowacyjne rozwiązania sposobem na funkcjonalność w małej kuchni

„Urządzając małą kuchnię, musimy umiejętnie wykorzystać każdą wolną przestrzeń. Często pomijany, a niezwykle ważny w zagospodarowaniu jest tzw. „ślepy” narożnik, który bardzo wielu klientom wydaje się być miejscem niefunkcjonalnym.

Dzięki zastosowaniu systemu Magic Corner możemy w pełni wykorzystać narożną przestrzeń. Rozwiązanie to pozwala na całkowite wysunięcie zamontowanych koszy, dzięki czemu nie musimy sięgać w głąb szafki” – mówi Mirosław Kuśmierczyk, właściciel studia MK Kuśmierczyk, należącego do sieci Max Kuchnie.

W wąskich przestrzeniach zabudowy meblowej możemy zainstalować kosze Cargo. Dzięki specjalnym prowadnicom całkowicie wysuwają się one na zewnątrz, dzięki czemu dostęp do schowanej w nich zawartości jest bardzo prosty i wygodny. To dobre rozwiązanie w przypadku przechowywania przedmiotów o dużych gabarytach.

Max Kuchnie - Studio Euroclass  Max Kuchnie - Sieci Euroclass
Fot. Max Kuchnie - Studio Euroclass

Częstym problemem, z którym mamy do czynienia w małych kuchniach jest niewystarczająca powierzchnia blatu, na której przygotowujemy posiłki. Praktycznym rozwiązaniem jest w tym przypadku wysuwany blat. Dzięki niemu możemy zwiększyć naszą powierzchnię roboczą nawet o 100 centymetrów. Wysuwany blat świetnie sprawdzi się także w roli stołu, kiedy mamy zbyt mało miejsca, aby wstawić tradycyjny stół.

Nie zapomnijmy o zagospodarowaniu wolnej przestrzeni pomiędzy blatem a szafkami. Możemy przyczepić tam haczyki, na których powiesimy kuchenne akcesoria. Będą stanowiły one jednocześnie oryginalną dekorację i zwolnią miejsce w szufladzie. Zrezygnujmy z szafek z drzwiczkami skrzydłowymi. Zamiast nich postawmy na te z drzwiczkami przesuwnymi lub otwierane do góry – zyskamy tym samym więcej miejsca wewnątrz szafek.

Odpowiednie kolory optycznie powiększą małą kuchnię

Nie mniej ważnym aspektem małej i funkcjonalnej kuchni jest jej wygląd. W przypadku małych pomieszczeń zdecydowanie lepiej postawić na jasne, pastelowe kolory, dzięki którym małe wnętrze będzie wydawało się większe. Wybierając jasne odcienie – zarówno ścian, jak i mebli rozjaśnimy także kuchnię, a tym samym będzie ona bardziej przytulna.

Niezmiennym trendem w urządzaniu kuchni, nie tylko małych, jest ponadczasowa i uniwersalna biel. Kolor ten świetnie współgra na przykład z drewnem, płytkami czy terakotą. Całość kuchennej aranżacji powinien cechować minimalizm. Unikajmy niepotrzebnego przepychu, o który nietrudno podczas urządzania małych wnętrz.