Mięta pieprzowa, inaczej zwana lekarską, to zdrowa roślina o charakterystycznym zapachu i smaku. Często wykorzystywana w kuchni. Najprostszą i najczęściej spotykaną formą spożywania mięty jest zaparzanie jej w formie herbaty.
Od strony kulinarnej ma swoje zastosowanie w produkcji nalewek, naparów, herbatek ziołowych ale także używana jest jako dodatek do produkcji ciast i czekolad; ja lubię dodać suszoną miętę do farszu na ruskie pierogi.
Ponadto z mięty pozyskiwane są olejki przydatne w produkcji pasty do zębów, wykorzystywane jako dodatek do wielu leków, np. do inhalacji itp.
Do celów leczniczych wykorzystuje się liście i ulistnione szczyty roślin. Miętę powinno suszyć się w pomieszczeniach przewiewnych, w temperaturze nieprzekraczającej 35 stopni Celsjusza.
Mięta stosowana jest przy:
- zaburzeniach trawienia
- bólach brzucha (żołądka, jelit i dróg żółciowych)
- bolesnych obrzękach i owrzodzeniach
- bólach ucha
- działa żółciopędnie
Działa:
- rozkurczowo
- dezynfekująco
- wiatropędnie
- znieczulająco
- uspokajająco
- przeciwbólowo
W jakiej formie można stosować miętę pieprzową?
Napar
Jedną łyżkę suszonych liści mięty zalać szklanką wrzątku, odstawić w naczyniu pod przykryciem na 10-15 minut. Po przestudzeniu pić w porcjach w ciągu dnia lub używać do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych i anginach.
Nalewka
ok. 100 g suszonych liści mięty zalać 1/2 litra 70% spirytusu i odstawić na 10-14 dni. Po przecedzeniu pić po 20-30 kropli w kieliszku, rozcieńczyć z wodą.
Z mięty można uzyskać olejek, który - jak wspomniałam wcześniej - może służyć do inhalacji, płukań. Ale warto wiedzieć, że taki może on uczulać, więc nie każdy może z niego korzystać.
Poprzez wymrażanie z olejku można uzyskać mentol, który używany jest do wcierania w przypadku nerwobólów i bólów korzonkowych, przy uporczywym świądzie w wielu chorobach skóry, do inhalacji a także w postaci kropel do nosa.
Olejki są wytwarzane przez przemysł zielarski i w razie potrzeby można je bez problemu kupić w aptekach bez recepty.
Jeśli hodujemy ją sami zwróćmy uwagę na to, aby była posadzona z dala od spalin samochodowych i innych zanieczyszczeń mających szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.
Będziemy cieszyć się swoją zdrową i aromatyczną miętą nie tylko w celach leczniczych ale i kulinarnych. Polecam!
Dowiedz się więcej na temat mięty pieprzowej!
Nina W.