Zioła i przyprawy - mięta pieprzowa.

Mięta pieprzowa jest stosowana do niektórych potraw, sałatek, nalewek. Dobra jest świeża sama w sobie po opłukaniu listków.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Zioła i przyprawy - mięta pieprzowa.
Roślina wieloletnia o długości ok.50-80 cm.Rozmnaża się negatywnie przez sadzonki rozłogowe,gdyż nie wytwarza nasion. Sadzonki rozłogowe mięty pozyskuje się i wysadza wczesną wiosną od marca do kwietnia,a nawet w sierpniu.

Sadzi się całe rozłogi, układając je poziomo na dnie bruzdy jeden za drugim.Głębokość bruzdy ma wynieść ok.6-7 cm., a rzędy mają być w odstępie 30-40 cm. Mięta wymaga żyznej gleby, bogatej w próchnicę, wapń, dość wilgotnej.

Wykorzystywane są jej listki oraz ulistnione szczyty pędów.