Długo zastanawiałem się, czemu w naszym kraju otwiera się coraz więcej włoskich, francuskich, hiszpańskich, chińskich i innych obcych nam smakowo restauracji.
Polskie potrawy to nie tylko kotlet schabowy czy mielony. To nie ziemniaki z wody, ryba w panierce i surówka z kapusty kiszonej. To wszelkiego rodzaju ptactwo, zające, króliki, ryby i wielka paleta serów.
Czemu zapominamy o naszej kulturze? Jest kilka powodów, niegdyś bardzo popularne składniki, a przede wszystkim tanie, zaczęły znikać ze sklepów. To co kiedyś było popularne stało się trudno dostępne. Innym powodem może być rozrost restauracji typu fastfood, gdzie za śmieszne pieniądze można kupić szybko posiłek. Np w drodze do pracy, czy w czasie przerwy na lunch (własnie, kolejne obce słowo). Tanio, szybko, prosto. Po co więc wysilać się z obiadem, skoro można go kupić.
Swoją rolę w zanikaniu naszej kuchni mają też mrożonki i inne gotowe potrawy dostępne w sklepach. Będąc przekonanym, że nie wszyscy dali się wciągnąć w mechanizm mający na celu ujednolicić kuchnię światową postanowiłem założyć fanpage, zrzeszający Polaków kochających dobre jedzenie. Czyli, o ile się nie myślę sporą grupę ludzi. Może też znajdzie się tutaj kilka osób. Na tej stronie zamieszczać będziemy przepisy i zdjęcia głównie polskich potraw, będziemy odgrzebywać zapomniane potrawy, zwyczaje i inne sprawy związane z tradycją kulinarną naszego kraju.
Serdecznie zapraszam na fanpage Polacy kochają dobre jedzenie wszystkich miłośników: amatorów i koneserów dobrego jedzenia.