Gulasz to narodowa potrawa Węgier. Można przyrządzić go z ulubionego rodzaju mięsa. Najczęściej dodawane są kawałki kurczaka, wołowiny, dziczyzna oraz cielęcina.
Jak przygotować gulasz drobiowy i z jakich części kurczaka
Najbardziej uniwersalną częścią kurczaka do przygotowania większości potraw jest pierś. Aby gulasz drobiowy smakował jak najlepiej, warto postępować według poniższych kroków:
Co dodać do gulaszu z kurczaka z warzywami
Jarzyny są bardzo częstym elementem dodawanym do gulaszu mięsnego. Warto dorzucić do potrawy cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek, marchwi, pietruszki, strąki papryki oraz pomidory. Warzywa powinny nieco zmięknąć na patelni, aby w gulaszu rozpadały się na kawałki, tworząc jedwabistą całość z kawałkami mięsa. Przyprawienie potrawy na ostro doskonale odda oryginalny, węgierski charakter gulaszu. W połowie duszenia można dodać do potrawy rozkruszoną drobiową kostkę rosołową.
Jak przygotować gulasz drobiowy i z jakich części kurczaka
Najbardziej uniwersalną częścią kurczaka do przygotowania większości potraw jest pierś. Aby gulasz drobiowy smakował jak najlepiej, warto postępować według poniższych kroków:
- Mięso kurczaka myje się, usuwa tłuszcz i białe błony i kroi na niewielkie kawałeczki o podobnych rozmiarach.
- Drób marynuje się w misce przez minimum pół godziny. Do marynaty potrzebny jest olej, granulowany czosnek, słodka papryka, rozmaryn i pieprz ziołowy. Uwaga na sól - przesolony gulasz może być nie do uratowania.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaża się przez kilka minut pierś z kurczaka, często mieszając.
- Dopiero po zrumienieniu mięso podlewa się wodą lub bulionem i dodaje pozostałe składniki potrawy.
Co dodać do gulaszu z kurczaka z warzywami
Jarzyny są bardzo częstym elementem dodawanym do gulaszu mięsnego. Warto dorzucić do potrawy cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek, marchwi, pietruszki, strąki papryki oraz pomidory. Warzywa powinny nieco zmięknąć na patelni, aby w gulaszu rozpadały się na kawałki, tworząc jedwabistą całość z kawałkami mięsa. Przyprawienie potrawy na ostro doskonale odda oryginalny, węgierski charakter gulaszu. W połowie duszenia można dodać do potrawy rozkruszoną drobiową kostkę rosołową.