Jak zrobić gulasz z kurczaka?

Do zrobienia gulaszu z kurczaka najlepiej użyć pokrojonych i podsmażonych przez kilka minut na oleju drobiowych piersi. Gulasz drobiowy dobrze komponuje się z warzywami, takimi jak marchewka, cebula, pieczarki, papryka, pomidory.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić gulasz z kurczaka?
fot. Fotolia
Gulasz to narodowa potrawa Węgier. Można przyrządzić go z ulubionego rodzaju mięsa. Najczęściej dodawane są kawałki kurczaka, wołowiny, dziczyzna oraz cielęcina.

Jak przygotować gulasz drobiowy i z jakich części kurczaka

Najbardziej uniwersalną częścią kurczaka do przygotowania większości potraw jest pierś. Aby gulasz drobiowy smakował jak najlepiej, warto postępować według poniższych kroków:
  • Mięso kurczaka myje się, usuwa tłuszcz i białe błony i kroi na niewielkie kawałeczki o podobnych rozmiarach.
  • Drób marynuje się w misce przez minimum pół godziny. Do marynaty potrzebny jest olej, granulowany czosnek, słodka papryka, rozmaryn i pieprz ziołowy. Uwaga na sól - przesolony gulasz może być nie do uratowania.
  • Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaża się przez kilka minut pierś z kurczaka, często mieszając.
  • Dopiero po zrumienieniu mięso podlewa się wodą lub bulionem i dodaje pozostałe składniki potrawy.

Co dodać do gulaszu z kurczaka z warzywami

Jarzyny są bardzo częstym elementem dodawanym do gulaszu mięsnego. Warto dorzucić do potrawy cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek, marchwi, pietruszki, strąki papryki oraz pomidory. Warzywa powinny nieco zmięknąć na patelni, aby w gulaszu rozpadały się na kawałki, tworząc jedwabistą całość z kawałkami mięsa. Przyprawienie potrawy na ostro doskonale odda oryginalny, węgierski charakter gulaszu. W połowie duszenia można dodać do potrawy rozkruszoną drobiową kostkę rosołową.