Powrót do tradycji
Wygląda na to, że Polacy wracają do rodzimego, tradycyjnego jedzenia i odkrywają na nowo znakomity smak potraw regionalnych.
Ostatnie kilkanaście lat to przede wszystkim zauroczenie kuchnią orientalną i śródziemnomorską. Przyczyniło się do tego oczywiście otwarcie granic, możliwość podróżowania i poznania obcych kultur, nie bez znaczenia był także wzrost stopy życiowej Polaków.
Z czasem jednak, wraz z nasyceniem rynku i naszych kubków smakowych egzotycznymi potrawami, coraz więcej ludzi wybiera polską, rodzimą kuchnię i zaczyna doceniać jej zalety.
Polska kuchnia ukształtowana została przez stulecia historii i tradycji, wpłynęły także na nią położenie geograficzne i warunki demograficzne naszego kraju. Wiele zawdzięczamy naszym sąsiadom – Litwinom, Białorusinom, Rosjanom, Czechom, Niemcom. Sporo także dużej przez wieki mniejszości żydowskiej.
Nic dziwnego, że we własnych domach, a także w restauracjach i na biznesowych kolacjach Polacy wybierają coraz częściej tradycyjnego schabowego, schab nadziewany suszonymi śliwkami czy bigos.
Polska kuchnia w Europie
Polskie przysmaku zyskują także popularność za granicami naszego kraju. Uwielbiane są polskie wędzone kiełbasy i szynki, wszyscy słyszeli o polskich pierogach i wódce. Doceniane są przede wszystkim tradycyjne smaki i regionalne receptury – niezwykle ważne w dzisiejszej zjednoczonej Europie, w której każdy chce zaznaczyć swoją odrębność i wyjątkowość.
Co jeszcze znajduje uznanie znajduje uznanie w Europie? Polskie piwo, stawiane na równi z niemieckim. Chleb razowy, który poza wyjątkowym smakiem cieszy się też uznaniem ze względu na swoje zalety jako element zdrowego żywienia (prawie każdy zna na pewno historie o Polakach za granicą, których największą tęsknotą jest smak polskiego chleba!)
Wygląda na to, że Polacy wracają do rodzimego, tradycyjnego jedzenia i odkrywają na nowo znakomity smak potraw regionalnych.
Ostatnie kilkanaście lat to przede wszystkim zauroczenie kuchnią orientalną i śródziemnomorską. Przyczyniło się do tego oczywiście otwarcie granic, możliwość podróżowania i poznania obcych kultur, nie bez znaczenia był także wzrost stopy życiowej Polaków.
Z czasem jednak, wraz z nasyceniem rynku i naszych kubków smakowych egzotycznymi potrawami, coraz więcej ludzi wybiera polską, rodzimą kuchnię i zaczyna doceniać jej zalety.
Polska kuchnia ukształtowana została przez stulecia historii i tradycji, wpłynęły także na nią położenie geograficzne i warunki demograficzne naszego kraju. Wiele zawdzięczamy naszym sąsiadom – Litwinom, Białorusinom, Rosjanom, Czechom, Niemcom. Sporo także dużej przez wieki mniejszości żydowskiej.
Nic dziwnego, że we własnych domach, a także w restauracjach i na biznesowych kolacjach Polacy wybierają coraz częściej tradycyjnego schabowego, schab nadziewany suszonymi śliwkami czy bigos.
Polska kuchnia w Europie
Polskie przysmaku zyskują także popularność za granicami naszego kraju. Uwielbiane są polskie wędzone kiełbasy i szynki, wszyscy słyszeli o polskich pierogach i wódce. Doceniane są przede wszystkim tradycyjne smaki i regionalne receptury – niezwykle ważne w dzisiejszej zjednoczonej Europie, w której każdy chce zaznaczyć swoją odrębność i wyjątkowość.
Co jeszcze znajduje uznanie znajduje uznanie w Europie? Polskie piwo, stawiane na równi z niemieckim. Chleb razowy, który poza wyjątkowym smakiem cieszy się też uznaniem ze względu na swoje zalety jako element zdrowego żywienia (prawie każdy zna na pewno historie o Polakach za granicą, których największą tęsknotą jest smak polskiego chleba!)
Gość