3 marca odbędzie się finał konkursu The Best Cookbook in the Word 2010, wtedy też dowiemy się czy kulinarna książka Wojciecha Modesta Amaro pt."Natura kuchni polskiej" zdobędzie główną nagrodę!
A szanse na to są ogromne, ponieważ książka naszego rodaka znazła się w ścisłej finałowej czwórce,tuż obok "Me a Kai" Roberta Olivera (z Nowej Zelandii), "Noma" Rene Redzepi - szefa najlepszej restauracji świata w Kopenhadze (reprezentuje Wielką Brytanię) a także "The Essential New York Times Cookbook" Amandy Hesser (USA)
To ogromne wyróżnienie dla Wojciecha Modesta Amoro oraz szansa na wypromowanie polskiej kuchni.
Amoro w swojej książce ukazuje potencjał kulinarny Polski, możliwości jakie daje polska przyroda. Popiera też świadome gotowanie, połączone z nowoczesną technologią oraz dodatkiem tradycji.
Trzymamy kciuki za Polaka, tym bardziej, że nagroda The Best Cookbook in the Word to prestiżowe wyróżnienie przyznawane już od ponad 14 lat. W tym roku o nagrodę ubiegały się 154 kraje, zakwalifikowało się 57 reprezentantów. Już sam fakt, że Amoro dostał się do finałowej czwórki jest ogromnym sukcesem! Gratulujemy!