Z produkowanej w Polsce wołowiny aż 3/4 trafia na eksport. Polska wołowina jest hitem w Unii – trafia na rynki we Włoszech, Niemczech i Holandii, a coraz częściej sięgają także po nią Turcy. W 2011 roku za granicę pojechało prawie 330 tysięcy ton wołowiny i cielęciny, a Polski import to 22 tysiące ton.
Czemu Polska wołowina jest tak popularna? Przede wszystkim jest tańsza od tej unijnej. Konkurencja cenowa to jednak nie wszystko – polscy producenci dostają także refundacje wywozowe od Agencji Rynku Rolnego.
Patrząc na popularność naszej wołowiny za granicą tym bardziej zaskakujące jest jej niskie spożycie na krajowym rynku. Spożycie systematycznie spada – w 2004 roku było to ponad 5 kg na osobę rocznie, w 2011 – już tylko ponad 2 kilogramy. Eksperci wskazują na brak tradycji kulinarnych związanych z wołowiną oraz ceny.
Polska wołowina napotyka też coraz większą konkurencję z Urugwaju, Argentyny czy Brazylii. Wielu wskazuje na wyższą jakość tamtejszego mięsa.
Czemu Polska wołowina jest tak popularna? Przede wszystkim jest tańsza od tej unijnej. Konkurencja cenowa to jednak nie wszystko – polscy producenci dostają także refundacje wywozowe od Agencji Rynku Rolnego.
Patrząc na popularność naszej wołowiny za granicą tym bardziej zaskakujące jest jej niskie spożycie na krajowym rynku. Spożycie systematycznie spada – w 2004 roku było to ponad 5 kg na osobę rocznie, w 2011 – już tylko ponad 2 kilogramy. Eksperci wskazują na brak tradycji kulinarnych związanych z wołowiną oraz ceny.
Polska wołowina napotyka też coraz większą konkurencję z Urugwaju, Argentyny czy Brazylii. Wielu wskazuje na wyższą jakość tamtejszego mięsa.