To wydarzenie etnograficzne podczas, którego nie zabraknie folklorystycznej muzyki, tańców, swojskiego jedzenia i wielu innych atrakcji. Wszystko to z pewnością przypomni niektórym uczestnikom lata ich dzieciństwa.
Grupa etniczna Powsinianie założona przez dawnych powsińskich rolników rozpoczęła kultywowanie dożynek siedem lat temu sięgając do tradycji obrzędu dziękczynienia za plony w Powsińskiej i Wilanowskiej wsi, dzisiejszych dzielnicach Warszawy.
Dożynki gromadzą wielu chętnych, głównie mieszkańców stolicy. W trakcie ich trwania oprócz świetnej zabawy, ludzie, a zwłaszcza dzieci i młodzież mają jedyną w swoim rodzaju okazję do zetknięcia się z przepiękną i barwną, polską tradycją. Kto choć raz przyjechał do Powsina na dożynki, ten zawsze mile wspomina spędzony tam czas: „…Dla mojej rodziny był to prawdziwy wehikuł czasu. Wspaniale stroje wilanowskie, tańce, śpiew, jarmarczno-odpustowe stoiska z zabawkami, watą i lodami, do tego swojskie jedzenie: pierogi, wędliny np. peklowana słonina , domowe wypieki, kieliszek śliwowicy i wiśniówki. Wszystko w atmosferze autentycznego, spontanicznego święta i radości.”.
Warto się zapoznać z programem dożynek i koniecznie pamiętać o zabraniu aparatu fotograficznego, na którym uwiecznimy wszystkie wspaniałe chwile, które umilą rozmaite atrakcje:
-kuchnia regionalna przygotowana przez restaurację “Powsinianka”
- prezentacja chlebów świata
- tajniki pieczenia chleba z receptur pierwszego w Warszawie Muzeum Chleba Mariana Pozorka
- wspólne sadzenie dębu w ramach inicjatywy społecznej “Dwadzieścia dębów na dwudziestolecie”
- zabawy dla dzieci: warsztaty z wiklinę ekologiczną i filcem, malowanie haftu wilanowskiego
Zapraszamy 26 sierpnia do Warszawy!
Grupa etniczna Powsinianie założona przez dawnych powsińskich rolników rozpoczęła kultywowanie dożynek siedem lat temu sięgając do tradycji obrzędu dziękczynienia za plony w Powsińskiej i Wilanowskiej wsi, dzisiejszych dzielnicach Warszawy.
Dożynki gromadzą wielu chętnych, głównie mieszkańców stolicy. W trakcie ich trwania oprócz świetnej zabawy, ludzie, a zwłaszcza dzieci i młodzież mają jedyną w swoim rodzaju okazję do zetknięcia się z przepiękną i barwną, polską tradycją. Kto choć raz przyjechał do Powsina na dożynki, ten zawsze mile wspomina spędzony tam czas: „…Dla mojej rodziny był to prawdziwy wehikuł czasu. Wspaniale stroje wilanowskie, tańce, śpiew, jarmarczno-odpustowe stoiska z zabawkami, watą i lodami, do tego swojskie jedzenie: pierogi, wędliny np. peklowana słonina , domowe wypieki, kieliszek śliwowicy i wiśniówki. Wszystko w atmosferze autentycznego, spontanicznego święta i radości.”.
Warto się zapoznać z programem dożynek i koniecznie pamiętać o zabraniu aparatu fotograficznego, na którym uwiecznimy wszystkie wspaniałe chwile, które umilą rozmaite atrakcje:
-kuchnia regionalna przygotowana przez restaurację “Powsinianka”
- prezentacja chlebów świata
- tajniki pieczenia chleba z receptur pierwszego w Warszawie Muzeum Chleba Mariana Pozorka
- wspólne sadzenie dębu w ramach inicjatywy społecznej “Dwadzieścia dębów na dwudziestolecie”
- zabawy dla dzieci: warsztaty z wiklinę ekologiczną i filcem, malowanie haftu wilanowskiego
Zapraszamy 26 sierpnia do Warszawy!