Już wkrótce startuje Tydzień Kuchni Polskiej

W akcji Tydzień Kuchni Polskiej, zorganizowanej z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości bierze udział 100 restauracji na terenie całego kraju. Czego będzie można w nich spróbować?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Już wkrótce startuje Tydzień Kuchni Polskiej
fot. Adobe stock

Specjalne menu w 100 restauracjach


W dniach od 5 do 11 listopada wybrane restauracje z całego kraju wprowadzą na tydzień specjalne menu. Karta dań inspirowana będzie smakami regionów i kuchni obecnych na ziemiach polskich w XIX i XX wieku.

Tradycyjnych dań będzie można spróbować w wybranych lokalach w całym kraju, m.in. w Warszawie, Krakowie, Zakopanem, Poznaniu, Wrocławiu, Trójmieście, Szczecinie czy Katowicach. Wyselekcjonowane restauracje wprowadzą specjalne menu, inspirowane książką „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, wydaną przez MAKRO Polska. Menu składać się będzie z nowoczesnych interpretacji dań historycznych pochodzących z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej.

Oryginalne receptury wyselekcjonował i opatrzył komentarzem profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. W efekcie na gości czeka historyczna podróż po smakach polskiej sztuki kulinarnej. Lista restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej dostępna jest na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl.

Tydzień Kuchni Polskiej

Akcja Tydzień Kuchni Polskiej organizowana jest przez sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski.